Posna ili mrsna, Đurđevdanska trpeza će nas dosta koštati: Koliko novca treba izdvojiti za prosečnu slavu

|

Brojne srpske porodice kao krsnu slavu obeležavaju sutrašnji Đurđevdan. Bilo da pripremaju posnu ili mrsnu trpezu, izdaci su veliki zbog opšteg poskupljenja namirnica. Domaćice uoči Đurđevdana najviše kupuju luk, pasulj, krompir, šargarepu, grašak i voće koje im može poslužiti u pravljenju torti – jagode, višnje i banane.

Za posnu trpezu riba je neizbežna, a najviše se kupuju šaran i pastrmka. Bogatije posluženje uključuje lososa čija je cena oduvek bila visoka. Očišćeni šaran se u marketima može kupiti i po akcijskoj ceni od 500 dinara, dok je standardna cena istog 700 dinara, što je za 30 % skuplje u odnosu na cene iz istog perioda prošle godine.

Pastrmka je skuplja od šarana, a njena cena u ribarama iznosi 750 dinara. Prodavci su nam napomenuli da cena pastrmke može varirati iz dana u dan. U marketima pastrmku možete naći i po znatno nižoj ceni od 500 dinara, dok ona akcijska iznosi 400 dinara. Oni koji bi da se za slavu počaste lososom, moraće da izdvoje čak 3.300 dinara po kilogramu.

Domaćini koji se odluče za mrsnu trpezu moraju obezbediti meso koje je i najveći trošak. Međutim, u mesarama kažu da ove godine uoči Đurđevdana nema uobičajeno velike potražnje za mesom, jer će mnogi imati posnu trpezu. Ko se ipak odluči za mrsnu varijantu, meso neće jeftino platiti.

“Cene mesa su porasle za oko deset odsto pre Vaskrsa. Poskupela je teletina, junetina i svinjetina”, kažu u mesari.

Kilogram jagnjetine u supermarketima može se naći po ceni od 799 do 999 dinara. Svinjetina košta od 549 do 629 dinara. Osim mesa, na mrsnu trpezu domaćini obično iznose i razna predjela od pečenice, šunke, kačkavalja i jaja, te nabavka tih namirnica dodatno opterećuje budžet.

Posna ili mrsna, ovogodišnja Đurđevdanska trpeza dosta će koštati domaćine. Ipak, slava je jednom u godini, pa Srbi za ovu priliku ne žale da potroše i ugoste rođake, kolege i prijatelje.

Izvor: espreso.co.rs