Pokupovali njive, šume, livade, voćnjake i vinograde: Oni su najveći zemljoposednici među političarima

|

Uvidom u imovinske karte političara iz vlasti i opozicije može se primetiti da među njima ima dosta zemljoposednika. Osim što su vlasnici stanova, domaći političari pokupovali su njive, vinograde, voćnjake i livade.

Njive i voćnjake poseduje i aktuelna ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, i to: sedam njiva sedme i šeste klase ukupne površine preko 184 ari, šumu četvrte klase od 54 ari, ali i dva voćnjaka i dva vinograda.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, prema izveštaju iz 2021, ima dva voćnjaka druge klase koje je dobila u nasledstvo površine 1.146 metara kvadratnih i 827 metara kvadratnih. Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić takođe je u nasledstvo dobila njivu i šumu, dok su joj u zajedničkoj imovini dva vinograda.

Vanja Udovičić, ministar omladine u sporta, u svojoj imovinskoj karti iz maja 2022, osim stanova i garaže, prijavio je tri pašnjaka površina: 8.001 ari, 1.538 kvadrata i 1.521 metara kvadratnih, šumu i orance od 18.502 kvadratnih metara, ali i još tri oranice ukupne površine 1.670 kvadratnih metara. Udovičić u svojoj imovinskoj karti ima i put od 107 kvadrata, a sve ovo stekao je kupovinom.

Međutim, rekorder u broju njiva, vinograda, šuma i poljoprivrednog zemljišta u svom vlasništvu definitivno je direktor JP „Srbijagas“ socijalista Dušan Bajatović. Prema izveštaju iz 2022, on u svom vlasništvu ima: sedam vinograda, pet voćnjaka, četiri pašnjaka, nekoliko šuma i neverovatnih 36 njiva, a tu je i „veštački stvoreno neplodno zemljište“.

Izvor: kurir.rs