Počinje prijava za penzionerske kartice: Biće velikih popusta i poklona, evo ko ima pravo i kako će sve funkcionisati

|

Danas je na snagu stupio Pravilnik o Penzionerskoj kartici. Ovim Pravilnikom su uređeni uslovi i način izdavanja i korišćenja, kao i izgled i sadržaj Penzionerske kartice za korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, tj., obrađeni su svi benefiti koje pružaju kartice.

Pravo na izdavanje ove kartice ostvaruju korisnici prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i to:

– penzije; novčane naknade za pomoć i negu drugog lica; novčane naknade za telesno oštećenje; novčane naknade za telesno oštećenje; privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti; korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju; invalidna deca.

Kartica će se izdavati na zahtev koji može biti i elektronski, ali podnet preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, elektronski ili PIO fondu. Fond će voditi evidenciju o izdatim karticama, pa će na internetu biti i spisak nevažećih.

Uz pomoć kartice olakšice će se moći koristiti kod pravnog lica i preduzetnika, a koristiće se uz identifikaciju. Korisniku koji koristi Penzionersku karticu prilikom plaćanja robe i usluga, Fond će dodeljivati bodove preko saradnje sa Poreskom upravom, od koje će dobijati podatke.

Za utrošenih 500 dinara Fond će dodeljivati jedan bod, a tokom meseca možete ostvariti bodova najviše do visine prosečne penzije u Srbiji.

Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik ove kartice moći će da ostvari određene pogodnosti kao što su pokloni,popusti ili nešto drugo, kod davaoca tih pogodnosti.

Evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima vodiće Fond, a dodeljeni bodovi se ne mogu zameniti za novac, pa su neprenosivi na druga lica. Fond će na svom sajtu u odeljku za Penzionerske kartice objaviti spisak davalaca pogodnosti.

Kako je ranije najavljeno, penzioneri će imati mnoge benefite, kao i popuste kada je u pitanju kupovina u radnjama i plaćanje računa. Prve kartice mogu se očekivati već tokom leta.

“Od 15. marta kreće prijava penzionera za penzionersku karticu. Sa karticama će penzioneri imati popuste u prodavnicama, plaćanja računa u restoranima i slično“, rekao je ministar Siniša Mali.

Kartice će im takođe omogućiti da obave i zdravstvene preglede, koji će se organizovati u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja. Na popuste će moći da računaju u pojedinim radnjama, ali se radi na tome da se spisak radnji proširi.

Izvor: kurir.rs