Počelo jako nevreme, poplave u Hrvatskoj – Oluja tutnji ka Srbiji: “Beogradske ulice biće pod vodom”, najavio meteorolog Todorović

|

U Hrvatskoj u Splitu je počelo snažno nevreme, mnoge ulice su pod vodom. Jutros je bio manji pljusak, da bi nakon podneva počele jake padavine praćene grmljavinom, piše “Indeks”.

“Dalmatinski portal” piše da su mnoge ulice pod vodom, uključujući i Velebitsku gde se stvorio “bazen”.

Ovaj grmljavinski sistem polako napreduje ka Srbiji, a meteorolog Nedeljko Todorović objasnio je kako će se nevreme premeštati našom zemljom.

“Hladni front koji nam pristiže već je zahvatio severozapad Vojvodine – Sombor, Palić i taj deo. Tamo ima i oblaka, ali ništa ne pada”, rekao je Todorović.

Dalje prognozira da će se oblaci kretati tokom podneva i večeri na istok.

“Verovatno će i u Beogradu u večernjim satima početi da duva severozapadni vetar umerenog intenziteta. Neće biti oluje, ali najznačajniji događaji u toku noći i sutra su značajan pad temperature i velika količina padavina”, kaže Todorović.

Temperatura bi, prema njegovim rečima, trebalo da padne za desetak stepeni.

“Danas već možda i na severozapadu, ali sutra u praktično većem delu Srbije. I ono najznačajnije upozorenje je zbog količine padavina”, naglašava Todorović.

Dalje navodi da će padavine biti neujednačene, te će negde pasti pet, a negde deset milimetara kiše i više. Problem predstavlja i to što se ne može reći tačna lokacija pljuskova, te da on može biti u svakom delu Srbije.

“Možda u početku u Vojvodini, u jugozapadnoj Srbiji, kasnije sutra popodne i u centralnim i istočnim krajevima. U svakom slučaju, znači negde možda padne i između 50 i 80 milimetara kiše. Ne bi bilo iznenađenje i više”, kaže Todrović.

Napominje da kiša i pljuskovi u tako kratkom roku mogu da izazovu i bujične poplave.

“Ti lokalni pljuskovi u kratkom vremenskom periodu su opasniji nego celodnevna kiša, sa kojom i može nešto da se preduzme da se ublaži taj napad vode”, objašnjava Todorović.

“Ima opasnosti od bujične poplave u brdskoplaninskim predelima. Zbog toga što tereni koji imaju veliki nagib, kad padne velika količina kiše, sliva se u vododerine, potoke, manje rečice i dobija na snazi”, kaže Todorović.

Navodi da će biti slična situacija kakvu smo imali u junu i julu mesecu, a postoji opasnost i od gradske bujice.

“To znači može da se desi u velikim gradovima kao što je Beograd, pogotovo u brskom delu grada, da padne nekim delovima grada 20, u nekim delovima grada i 50 milimetara. Tamo gde je izraženije, tamo može da dođe do bujične poplave, da se voda sjuri iz neke strmine u neku ulicu. Odvodni kanali ne mogu u takvim situacijama da prime tu vodu. Biće verovatno i podvožnjaci puni vode, neke ulice će možda biti pod nekim slojem vode”, rekao je Todorović.

Izvor: espreso.co.rs