Papreni ručak za dvoje u Parizu: Francuzi naplaćuju i sam pogled na Ajfelov toranj – Cezar salata 19 evra, u račun uračunat bakšiš

|

Pariz je grad svetlosti, ljubavi, ali i paprenih cena. Prema mnogim statistikama Pariz je najskuplji grad za život u Evropskoj uniji, i sedmi u svetu.

Tu su kirija, računi, gradski prevoz, ali i hrana i piće. Ako uporedimo cene, od 17 namirnica, u Parizu je najskuplje bar njih 12. Cena svega raste kako se približavate turističkim atrakcijama poput Ajfelovog tornja. Ne samo da ćete ručak platiti skuplje, nego Francuzi naplaćuju i sam “pogled” na znamenitosti.

Prosečna plata Parižanina iznosi oko 2.500 evra, ali za turiste je savet da pametno biraju i obrate pažnju na detalje i stavke u meniju. Ekipa “Telegrafa” ručala je na svega nekoliko metara od tornja, a osim cena hrane, u račun ulazi i taksa samog boravka na takvom mestu. Uz račun ide uračunat i bakšiš. U proseku, za dvoje samo ova stavka iznosi nešto više od 20 evra.

Za najjeftiniju kafu u ovom delu grada treba izdvojiti 5,3 evra, dok je najskuplja 8,2 (reč je o malim šoljicama). Kapućino košta 7,6 evra. Krem brule košta 10 evra, dok palačinke idu od 8 pa na gore. Sladoled je takođe oko 8 evra (dve kugle). Cezar salata blizu Ajfelovog tornja košta 19 evra, dok je pasta 21 evro. Burgeri su 25. Pica je oko 17 evra, dok čaša francuskog vina staje 11 evra.

Ukratko, ukoliko par odabere vino, jednu salatu i jednu pastu, sa uračunatom taksom i bakšišem, račun ne može biti manji ispod 100 evra.

Izvor: telegraf.rs