Ovako Srbi štede novac: Jedan trik za crne dane uspešno deluje – Evo o čemu je reč

|

Sve teži način života, učestala poskupljenja kako u Evropi, tako i kod nas, zbog mnogih sankcija i energetskih ograničenja, kao i uvoza i izvoza namirnica, primorlo je ljude na razmišljanje na koje sve načine mogu da uštede.

Dok će mnogi ćešće odustati od stvari u kojima su ranije uživali, ima i onih koji se dosećuju genijalnih ideja, a isto tako, ima i onih koji odvajaju od plate i stavljaju u “crni fond”. Jednog našeg sugrađanina su zanimali su konkretni načini štednje, pa je jasno oste upitao na Internetu:

“Mene najviše interesuje na koji način štedite? Koji je po vašem mišljenju najbolji način za štednju?”. Pored odgovara “trošim manje novca nego što zaradim”, bilo je i drugih sa domišljatim taktikama štednje:

“Ima dva načina da se uštedi – ako imaš veliku platu staviš deo zarade sa strane, a ako imaš malu platu razmisliš šta je to čega možeš da se odrekneš, a da se ne osećaš mnogo jadnije nego inače”, komentarisao je jedan Srbin, dok je drugi imao radikalniji savet.

“Bolje je fokusirati se na stranu prihoda i videti kako povećati prihode. Jedna od opcija je svakako promena posla, iznenadili biste se kolike razlike u zaradama umeju da budu čak u i okviru iste kompanije. Oni koju su dugo tu, ćute trpe, rade i imaju najmanje plate. Onda, promena profesije, dodatni posao, dodatni izvor prihoda…”, komentarisao je on. A onda su usledili i smešniji odgovori, pa je tako jedan građanin rekao da je idealno rešenje štednje ako se jede kod tetke, strine li prijatelja.

“Ako iznajmljujeś stan onda otkažeš, učlaniš se u teretanu i tamo se tuširaš. Preko dana na poslu. Ako imaš stan onda ti si na nebu, verovatno imaš dovoljon uštekanog novca za šator da kupiš, a stan izdaš Rusima za 1000 evra. Posle par meseci imaćeš uslove za nešto bolje, npr. da kupiš kamp prikolicu”, komentarisao je on, dok smo za kraj ostavili komentar jednog korisnika koji glasi:

“Ja štedim tako što čim mi legne plata ja kupim evre i prebacim ih na račun. Ranije sam podizao novac pa onda menjam u menjačnici ili stavim u slamaricu. Suština je da ne diraš te pare osim u baš vanrednim situacijama”.

A koji je način vaše štednje?

Izvor: mondo.rs