Danas se obeležavaju Mitrovske zadušnice: Evo koji običaji treba da se ispoštuju i koliko sveća da ponesete na groblje

|

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju jedan od četiri najveća praznika posvećena mrtvima – Mitrovske zadušnice.

Pred praznik posvećen Svetom Dimitriju – Mitrovdan (8. novembra) su Mitrovske ili jesenje Zadušnice. Pored ovog, poseban dan kada obavezno treba posetiti grobove svojih najmilijih je i Pobusani ponedeljak, osmi dan od Vaskrsa.

Običaj je da se na groblje iznosi hrana, koju po pravilu spremaju žene. Zadušnice nikada ne padaju u vreme posta, niti u postan dan, jer su uvek u subotu. Peku se kolači od belog brašna, koji se ponekad zovu “prosfore”. Nosi se pivo, rakija, vino, voda, a u nekim mestima sprema se i žito.

Sveće se nose onoliko koliko se mrtvih pominje. Na grobove izlazi sveštenik da okadi grob. Ako je nekim slučajem sveštenik sprečen da dođe, onda neko od prisutnih tamjanom obavi prekađivanje.

Zajedničko za zadušnice u svim krajevima jeste izlazak na groblje i donošenje posluženja na grobu. Nekad su to pita, pecivo, kafa i voda. Negde se iznesu kuvana jaja i pečenje. Valja se poslužiti makar jednim zalogajem, zbog običaja.

Hranom se služe rođaci koji su došli na groblje, ali i nepoznata lica, ako sama priđu grobu. Smatra se za veliki greh i uvredu mrtvima ako se neko odbije ili čak oterao od groba.

Inače, postoje četiri zadušna dana: Zadušnice pred Vaskršnji post (uoči početka Velikog posta), Duhovske zadušnice (uoči praznika Svete Trojice), Miholjske zadušnice (uoči Miholjdana) i Mitrovske zadušnice (uoči Mitrovdana).

Ove godine se Mitrovske ili jesenje Zadušnice padaju u subotu, 5. novembra. A ove zadušnice Srbi su primili od Rusa, koje je ruska crkva ustanovila u 14. veku nakon Kulikovske bitke. Vojskovođa Dimitrije Donski pitao je Sv. Sergija Radonješkog da palim vojnicima održi pomen i da se to radi svake godine u taj dan. Vremenom je to postalo pominjanje svih upokojenih, a ne samo vojnika.

Izvor: kurir.rs