Ovaj poznati glumac bio je muž Radmile Savićević: Živeli su bez dece, a otišli sa ovog sveta jedno za drugim

|

Ne postoji osoba koja ne obožava uloge legendarne glumice Radmile Savićević. Replike poznate Riske, lika koji je tumačila u seriji “Srećni ljudi”, citiraju se i dan-danas. Javnost je uglavnom pamti po ulogama majki, baka i brižnih žena.

Ova legendarna glumica imala je teško detinjstvo ali i ljubav prema kolegi glumcu, Božidaru Savićeviću. Njihova obostrana osećanja su bila veoma jaka, tako da nisu mogli dugo da izdrže jedno bez drugog. Prema njihovoj ljubvnoj priči mogao je da se napiše scenario za najromantičniji film.

Upoznali su se u Kruševcu, odakle zajedno, stigli do Beograda. Božidar je po struci bio zubni tehničar, ali se 1948. godine posvetio glumi i pridružio se svojoj supruzi na daskama koje život znače. Njihovo venčanje održalo se 16. maja 1950. godine i živeli su u skladnom i harmoničnom braku. NJihova ljubav je bila toliko velika, da su i dočekali da proslave pedeset godina braka.

Radina sestričina je u knjizi “Prva i poslednja” svedočila:

– Mnogi su je pitali kako je moguće da ta ljubav traje čak pedeset godina, i to istim intenzitetom, a ona je govorila: Muž je svetinja i mora da se poštuje. Mnogo je lako razvesti se, ali je velika stvar sačuvati brak. Teča je bio iz patrijarhalne crnogorske porodice, a tetka Rada je mnogo cenila svekra i svekrvu, tako je vaspitana. Boža je bio mnogo vezan za nju, uzvraćao joj je pažnju i ljubav – piše u knjizi.

Glumica je igrala još tokom Drugog svetskog rata i još tada je tako bilo i ostalo celog života – gde je išla ona, išao je i on. Božidar i Radmila najpre su glumili u Kruševcu, pa u Nišu i na kraju u Beogradu.

– Mi smo otišli. Ljubiša Ružić je ponudio mom suprugu da dođemo u Niš. Nismo imali ni stan, ma ništa. Glumci su u svim varijantama bili sirotinja. Ne žalim se, ja sam svoj život živela baš kako sam htela – pričala je Radmila godinama kasnije.

U porodici se pričalo da je Rada u mladosti bila veoma ljubomorna.

– Sećam se da mi je pričao kako je Rada sekla kulise u Niškom pozorištu, jer je u to vreme bila mnogo ljubomorna. Bio je popularan i lep glumac, igrali su zajedno u mnogim predstavama, ali kad bi Boža imao scenu s nekom mladom koleginicom, ujna bi probušila kulise i gledala šta radi na sceni, pa bi mu posle prebacivala kako je mogao malo manje da steže u zagrljaj tu partnerku.

Ali po njenoj verziji, ona je samo razmicala kulise, dok je on tvrdio da je pravila rupe na njima kako bi imala bolji pogled na scenu. Bila je veoma duhovita osoba, imala je dobro pamćenje i baš je bila, što bi u Crnoj Gori rekli: žena čo’ek. Žena laf – piše u svojoj knjizi Nataša Mijušković.

Našoj publici, Božidar Savićević, poznat je po ulozi Marka u kultnoj seriji “Otpisani”.

Radmila je slavu stekla u ulogama majki i baka, ali nije imala sreće da u privatnom životu bude roditelj. Zato su ona i njen suprug čuvali svu decu iz familije i brinuli se o njima maksimalno.

Radmilin muž je bio slabog zdravlja, pa se rano i penzionisao, a ona mu je pomogla da dočeka starost. Nakon što je 2001. godine preminula, njen neutešni muž ponavljao je samo jedno: “Kako ću ja bez moje Rade?”

Danas počivaju zajedno na Novom groblju u Beogradu u Aleji zaslužnih građana.

Izvor: kurir.rs