Odbornici doneli istorijsku odluku: Besplatni udžbenici i vrtići za svu beogradsku decu – I to nije sve

|

Od 1. septembra 2023. pohađanje državnih i privatnih vrtića za svu decu u Beogradu biće besplatno, a svi učenici osnovnih i srednjih škola u prestonici besplatno će dobiti nove udžbenike, najavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na sednici Skupštine grada, na kojoj su odbornici usvojili budžet grada Beograda za narednu, 2023. godinu.

Šapić je objasnio da će škole sledeće godine, kao i do sada, birati izdavače udžbenika, a da će ih Grad direktno platiti izdavačima.

“Kada se završi proces između škole i izdavača, novac koji su do sada plaćali roditelji, platiće Grad. Cena kompleta udžbenika je različita. Kada nam škole dostave iznose, mi ćemo ih platiti. Zbog variranja cena kompleta, sredstva koja su izdvojena za udžbenike iznose od 16 do 20 miliona evra, dok vrtići koštaju oko 40 miliona evra”, objasnio je Šapić.

Najviše sredstava će biti utrošeno na javni prevoz, komunalne i stambene poslove, obrazovanje i dečju zaštitu i investicije.

“Ovo će biti budžet brige o ljudima jer će suštinski promeniti život Beograđana, biće istorijski i tretiraće sve građane na jednak način. Usvajanjem ovog budžeta, predviđeni su besplatni udžbenici, što je istorijska odluka, a istim budžetom od septembra je predviđen i novac za besplatne vrtiće koji će biti subvencionisani 100 odsto”, istakao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Predviđeno je da u predlogu budžeta besplatni budu i dnevni boravci dece i mladih sa smetnjama u razvoju, usluge gerontodomaćica, kao i personalni asistenti za odrasle, dok će liste čekanja za iste usluge biti ukinute. Takođe, obezbeđen je novac praktično i za sve usluge socijalne zaštite, a koje su se dosad u manjoj ili većoj meri plaćale. Verujem da se niko, bez obzira na to ko će sutra voditi Beograd, neće usuditi da ukine ove odluke – dodao je Šapić.

Izvor: kurir.rs