Od ovog posla možete zaraditi 6.000 evra za dve godine: Ima ulaganja, ali se isplati

|

Srbija ima potencijal za proizvodnju cveća i ukrasnog bilja kako zbog dobrih klimatskih uslova tako i zbog dužine vegetacionog perioda. Uz jaču institucionalnu podršku, udruživanje proizvođača, podršku naučnoistraživačke i poslovne zajednice, ovaj bi sektor bio mnogo profitabilniji, poručuju iz Udruženja za biljnu i prehrambenu proizvodnju Privredne komore Srbije.

“Sektor proizvodnje cveća i ukrasnog bilja bi bio još razvijeniji kada bi postojale naučnoistraživačke organizacije koje rade selekciju i oplemenjivanje cveća u Srbiji, što trenutno nije slučaj”, ističe Danica Mićanović, viši savetnik u Udruženju za biljnu i prehrambenu proizvodnju.

“Uzgajanje cveća je unosan posao, ali traži velika ulaganja”, kaže Milan Topalović, vlasnik rasadnika Topalović iz Lipolista.

“Za uzgoj ruža na tri ara potrebno je nabaviti 2.000 sadnica, gde jedna sadnica košta 1 EUR, dok je za pumpu potrebno oko 4.000 evra. U prvoj godini, proizvodnja dostiže oko 15.000 cvetova, a po cvetu može da se dobije oko 20 centi što je prihod od 3.000 evra. Već u drugoj godini taj iznos može da dostigne do 6.000 evra. Prihoduje se narednih 5 godina.

Za gajenje božura po hektaru treba uložiti oko 55.000 evra, kaže Jani Bakoš iz kompanije Božur Dream iz mesta Gaj kod Kovina. Za lukovice treba izdvojiti 28.000 evra, zalivni sistem košta 13.000 evra, za setvu je potrebno 3.000 evra a za đubrivo 1.000 evra godišnje. Tu su i troškovi analize zemljišta, nege cveća, kao i izdvajanje za mašinsko skidanje izdanaka gde nabavka mašina iznosi 8.000 evra. Na to treba dodati i troškove transporta koji iznose 2.500 evra. Prihoduje se narednih 10 godina i to 25.000 evra po hektaru. Nakon toga se reznice mogu prodati, ili podići novi zasad na 2 hektara. Tako da je od toga povraćaj oko trećine uloženog novca, objašnjava Bakoš.

Izvor: espreso.co.rs