Nove cene cigareta stupaju na snagu od sutra: Najjeftinije 310 dinara – Uskoro stiže još jedno poskupljenje

|

Od sutra, 18. januara na širom Srbije stupaju na snagu nove cene cigareta. Do sada su poskupeli određeni brendovi, a zaključno sa krajem ove nedelje, odnosno 20. januarom poskupeće sve.

Od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju 2 puta godišnje, u proseku za po 10 dinara. Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo u julu. Podizanje cena paklica trajaće sve do 2025. godine.

Osim toga, na cenu cigareta zaračunava se i propocionalna akciza od 33 odsto,koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjen. Na sve to se dodaje i PDV, pa će zbog uvećanih državnih nameta, proizvođaći povećati cenu za 10 dinara zbog čega će najeftinija paklica koštati 310 dinara a oni koji preferiraju kvalitet, za to zadovoljstvo moraće da izdvoje oko 600 dinara.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država bi trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Takođe, od 1. januara ove godine sve cigarete koje se proizvode ili uvoze u Srbiju moraju biti proizvedene sa samogasivim papirom, što je utvrđeno novim Pravilinkom o utvrđivanju liste standara iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda.

Izvor: blic.rs