Novak Đoković još jednom pokazao zbog čega je tu gde jeste: Prestigao je Nadala – Svet se klanja najboljem teniseru svih vremena!

|

Novak Đoković je pobedio Kaspera Ruda i osvojio Rolan Garos za 2023. godinu. Ovo je treća titula za Srbina na jedinom grend slemu koji se igra na šljaci, ali i 23. grend slem titula ukupno, po čemu je rekorder. Jednom rečju – istorija!

Rezultat meča za trofej bio je 3:0 – 7:6(7:1), 6:3, 7:5.

Đoković je pobedom ušao u tenisku večnost, ili kako god želite to da izgovorite.

Postao je prvi teniser ikada koji je na svakom grend slemu slavio titulu najmanje tri puta, a vratio se i na prvo mesto ATP liste gde će u ponedeljak započeti 388. nedelju.

Titulom u Parizu zaradio je ukupno 2.300.000 evra, a ostavio je šansu da prvi put u karijeri osvoji sva četiri najveća turnira u jednoj sezoni.

Oborio je još jedan rekord – postao je najstariji osvajač Rolan Garosa u istoriji sa 36 godina i 20 dana, prestigavši Rafaela Nadala.

Ukoliko je neko sumnjao i pokušavao da pronađe izgovore da za Đokovića ne kaže da je najbolji teniser svih vremena, sada mu ne preostaje ništa.

Nole je i u finalu pokazao zbog čega je tu gde jeste.

Pokazao je nestvarnu mentalnu snagu, pa čak i fizičku, jer je u završnici neverovatnog, iscrpljujućeg prvog seta bio svežiji od 12 godina mlađeg Norvežanina.

U prvom delu igre gubio je sa brejkom zaostatka od samog početka, bio je nervozan i napravio je veliki broj neiznuđenih grešaka.

Međutim, nivo igre podigao je u drugom delu seta, vratio je brejk u sedmom gemu, a kada je stigao taj-brejk rasturio je Ruda prepustivši mu samo jedan poen.

Po završetku taj-breka obojica tenisera su pošla u svlačionicu kako bi produžili predah posle seta koji je trajao sat i 22 minuta.

Već u drugom setu viđena je potpuna kontrola Đokovića. Izgleda kao da se Rud istrošio uprvom delu igre, da u nastavku nije mogao da pruži sličan nivo igre.

Novak je to iskoristio, došao je do ranog brejka i bez problema održao prednost do samog kraja seta.

U trećem delu, Rud je nekako “preživljavao” Đokovićeve napade. Nije prošao servis gem u kom se Norvežanin nije našao makar u manjem problemu, ali je odolevao rivalu koji je svoje gemove lako rešavao.

Izvor: kurir.rs