Nikola (14) je najmlađi automehaničar u Srbiji koji ima zlatne ruke: Ne postoji kvar koji on ne može da sredi (FOTO)

|

Dečak Nikola Jovanović, ima samo četrnaest godina, a već je poznat kao “mali serviser”. On je ovaj nadimak poneo zbog svog nesvakidašnjeg interesovanja kao i ljubav prema automobilima i poslu, od koga mnogi mladi ljudi danas beže.

Kad Nikola završi obaveze u školi, obavezno odlazi kod svog majstora Nikole Ilića, koji za svog učenika ima samo reči hvale.

– Posećica sam sa ocem majstorske radionice, a u servisu sam intezivno evo već dve godine. Ušlo mi je pod kožu i to je to – rekao je ovaj mali serviser, Nikola Jovanović.

Još od rođenja se kod njega pojavila ljubav prema automobilima, a od svoje dvanaeste godine svoje vreme provodi sa majstorima u radionici.

Njegov majstor, koji se takođe zove Nikola, rekao je da ga zanima sve kod automobila, a svoje znanje iz teorije želeo je da upotpuni sa praksom.

– Od kad je krenuo u školu nema mnogo vremena, a inače je provodio ceo dan sa mnom svakog dana, samo nedeljom ne radi. Nema popuštanja,najpre škola, pa sve ostalo – rekao je Ilić.

Učenje u “Tehničkoj školi” u Obrenovcu mu je na prvom mestu, a zanimljivo je to što je ovaj mali majstor već bio poznat, još pre nego li je seo u školsku klupu.

– Nikolu sam upoznala pre nego li se upisao u “Tehničku školu” iz medija. On ima široka interesovanja, što veoma doprinosi i uspesima u školi – rekla je direktorka ove ustanove, Rajka Babić.

Međutim, Nikola nije samo najmlađi serviser u Srbiji, već i u čitavoj Evropi. Dok traje raspust, ovaj dečak neretko ume d u radionicu ostane i do ponoći.

– Za razliku od druge dece njegovog uzrasta, Nikola je veoma izdržljiv i ništa mu nije teško, rekao je automehaničar Ilić.

– Znali smo, da za vreme letnjeg raspusta ovde ostanemo i do jedan sat posle ponoći, a on je sa mnom uvek ovde, i koliko god bio umoran, on ne priznaje, već se ponaša kao odrastao čovek. Nekoliko puta sam ga terao da uzme sebi slobodan dan i da ide na bazen da se okupa, kao svi njegovi vršnjaci, i on je celih tri sata izdržao, već se oko podne vratio ovde u radionicu – rekao je Ilić.

Veoma često mu se dešavalo da se kući vrati preumoran, a Nikola je rekao da njegov majstor uvek ima razumevanja za njega.

– Mislim da me oko umora on najviše razume, jer se i sam bavi tim poslom – rekao je ovaj mali vredni dečak u emisiji “Exploziv” na Prvoj televiziji.

Njega pokreće strast i ljubav prema automobilima a i mehanici, a kako je rekla njegova rođena sestra Aleksandra Jovanović, Nikola je i ambasador i zaštitno lice Udruženja auto serviseri Srbije, kako bi mlade podstakli da pohađaju tehničke škole i škole zanata.

Obaj mali serviser Nikola, došao je do zaključka da svako ko radi ovaj posao treba da bude ponosan na to što ga radi, jer je pravih i dobrih majstora danas veoma malo.

Izvor: blic.rs