Neverovatni prizori kod Topole: Dragan u čudu zbog onog što je video, veruje se da je to loš znak (FOTO)

|

Ove zime nema kraja iznenanađenjima u voćnjacima. Nakon što su, iako je trenutno najhladnije godišnje doba, maline su širom Srbije procvetale, a sada su u selu Šatornja kod Topole svoje pupoljke pripremile i kajsije, baš kao da je unajveće proleće.

„Iako iz godine u godinu imamo sve toplije i toplije zime, do sada se nikada nije desilo da se ovako rano kajsisija pripremi za cvetanje, bukvalno samo što se nisu otvorili pupoljci. Ova pojava se u prirodi ove biljke, dešava u proleće”, rekao je domaćin Dragan Novaković.

On priznaje da se i nije obradovao zbog ovakve pojave, jer bi to moglo da dovede do loših posledica po voće u narednim mesecima.

“Ukoliko kajsija porani sa cvetanjem, to može da dovede do oštećenja usled kasnijih prolećnih mrazeva, a šta će sada biti ne smem ni da mislim, uglavnom strahujem ne samo za ovo voće već uopšte za celu poljoprivredu zbog svih ovih klimatskih promena“, rekao je Novaković.

Kajsija inače cveta ranije od svih drugih voćki, pa se dešava često da zbog kasnih prolećnih mrazeva, u cvetanju ili nakon oplodnje, izmrznu cvetovi ili tek zametnuti plodovi.

Prema verovanju iz naroda, ovakva pojava je loš znak, tj. predznak duge i oštre zime, čiji se dolazak tek iščekuje kod nas.

Izvor: kurir.rs