Najavljena nova državna pomoć od 15.000 dinara: Ovo su uslovi koji moraju da se ispune

|

Nakon što je prva ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera za subvencionisani odmor podeljena i praktično podignuta za dva dana u januaru, sada postoji mogućnost da država aktivira novih 100.000 vaučera.

Prilikom otvaranja ovogodišnjeg Međunarodnog sajma turizma predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je resorne ministre da ih obezbede. Tada su se mnogi, koji tek planiraju da odmaraju u Srbiji i zapitali, imaju li oni prava na državne podsticaje koji su iznosili prvo 5.000 dinara, a onda i 15.000 dinara.

Pravo na vaučere za odmor imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici posebne naknade, prava na negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, kao i studenti. Uslovi za prijavu su isti kao i lane, ali je novina to što ove godine i stariji od 65 godina koji nisu penzioneri mogu da učestvuju u dodeli vaučera.

Osim građana koji nemaju ostvareno pravo na penziju, za vaučere će moći da se prijave penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva i studenti.

Popunjena prijava i prateća dokumentacija podnose se na šalterima Pošte Srbije a prijavljenim građanima koji su stekli pravo na vaučer resorno Ministarstvo turizma i omladine, vaučere dostavlja preko pošte na kućnu adresu.

Stariji od 65 godina, koji nemaju penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji takođe mogu da preuzmu na sajtu Pošte Srbije, dok ostali nisu obavezni da dostavljaju dokaz. Pravo se ne može ostvariti u mestu prebivališta, a studenti ne mogu ni u mestu studiranja.

Izvor: alo.rs