Na današnji dan pre 12 godina Kraljevo je pogodio zemljotres – Ponovilo se i danas: “Čuli smo lupnjavu, a onda su se zatresli ormari”

|

Zemljotres jačine 2,3 stepena Rihterove skale pogodio je danas Kraljevo, objavio je Seizomološki zavod. Kraljevčani svedoče da je potres bio toliko jak da se nameštaj pomerao.

Jela iz kraljevačkog naselja Jarčujak kaže za portal “Nova” kaže da je imala osećaj da je potres bio jači. „Meni je delovalo kao da je mnogo jči od ovih 2,3 stepena. Čak sam osetila kako se ljulja tlo dok sam bila napolju“, kaže Jela.

Oni koji žive u višespratnicama u centru Kraljeva, takođe su se uznemirili, a sva je sreća da materijalne štete nema. „Prvo smo osetili nekakvu lupnjavu. A onda su počeli da se ljuljaju ormari“, objašnjava Mina Laković iz Ulice cara Lazara.

Različiti su bili osećaji Kraljevčana. Svako ga je doživeo na svoj način, ponajviše zbog toga jer je pre 12 godina ovaj grad pogodio razorni zemljotres od 5,4 stepena Rihterove skale.

Ono što je neverovatna podudarnost jeste da se na današnji dan i pre 12 godina dogodio razorni zemljotres u Kraljevu.

U noći između 2. i 3. novembra došlo je do zemljotresa u Srbiji. Istorija se ponavlja, na isti dan pre 12 godina snažan zemljotres pogodio je našu zemlju. Jedan je od najjačih od kraja 19. veka, od kada se meri seizmička aktivnost na ovim prostorima. Aparati Seizmološkog zavoda Srbije registrovali su 2010. godine u 01.56 snažan zemljotres magnitude 5,5 po Rihteru.

Intenzitet potresa bio je između 7 i 8 stepeni Merkalijeve skale, nakon čega je usledilo još desetak naknadnih potresa za pola sata, od kojih je najjači, u 03:45 sati bio 3,2 stepena po Merkalijevoj skali.

Izvor: nova.rs