Može se desiti da vas vrate sa granice iako vam je pasoš važeći: Ne krećite na put dok ne proverite jedan detalj

|

Svim Srbima koji planiraju da putuju u inostranstvo savetuje se da provere ispravnost ličnih dokumenata i pasoša. Provera važnosti pasoša pre puta vrlo je bitna kako ne biste došli u neprijatnu situaciju. Može desiti da ne proverite na vreme rok važenja dokumenta, kada takođe možete naići na brojne probleme.

Uvreženo je mišljenje ljudi koji putuju preko turističkih agencija da su zaposleni u obavezi da klijente podsećaju na to da provere pasoše i njihov rok trajanja. Ako to nije slučaj, važno je znati da je to dobra volja zaposlenih u agenciji.

Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u odeljku opštih preporuka prva stavka je: proverite da li je pasoš važeći pre odlaska na putovanje. Još je navedeno da “pasoš mora biti važeći najmanje tri meseca nakon planiranog datuma povratka iz zemalja Šengenskog prostora i pasoš mora biti izdat u prethodnih 10 godina”.

Podsetimo, od ukupno 27 država, koje su članice Evropske unije, njih čak 22 se nalaze u takozvanoj Šengenskoj zoni. Od zemalja koje su atraktivne srpskim državljanima, osim Grčke i Nemačke, u zemlje Šengenskog prostora spadaju i Austrija, Mađarska, Slovenija i Francuska, kao i Švajcarska, Češka, Italija i ostale.

Za zemlje Evropske unije pasoš mora da važi minimum tri meseca od trenutka povratka u Srbiju. Za Tursku ili Egipat mora da važi šest meseci od trenutka ulaska u te dve zemlje, te obavezno proverite rok isteka pasoša pre nego što krenete na put.

Izvor: espreso.co.rs