“Molim vas, ne vređajte se”: Ruskinja nabrojala 5 razloga zbog kojih se Rusi ne druže sa Srbima – Nije nam ista kultura

|

Ruskinja Aljona jedna je od mnogih koja je privremeni dom pronašla u Beogradu. Ona često objavljuje detalje iz života u prestonici Srbije a ovog puta je na svom Instagram profilu navela pet razloga zbog čega Rusi i nisu baš zainteresovani za kontakt sa Srbima, ili se nama bar tako čini.

Aljona je kroz svoj snimak objasnila kako postoji niz faktora zbog čega Rusi nisu baš raspoloženi za priču sa Srbima. Kako kaže, ona i njeni sunarodnici, još uvek se prilagođavaju na Srbiju. Kroz niz razloga ona je pokušala sve da pojasni kroz stres, poznavanje jezika, već postojeća prijateljstva, različite kulture, ali i ono što će mnogima u Srbiji možda zasmetati – razlog za upoznavanje koji se ne svodi na rečenicu Rusi i Srbi – braća.

“Meni pitaju, zašto Rusi tako su zatvoreni i nezainteresovani za kontakt sa Srbima? Ćao svima, ja sam Alena Ruskina, sama živim u Beogradu i učim srpski jezik. Ne mogu da govorim u ime svih Rusa, ali mogu da objasnim zašto je tako iz mog ugla.

Prvo, stres. Većina Rusa nedavno se preselila u Srbiju. Preseljenje nije nimalo jednostavno. Treba da napraviš dokumenta, razumeš kako sve funkcioniše i istovremeno treba da radiš. Verujte mi, to je veliki stres i za komunikaciju ostaje malo vremena.

Drugo, jezik. Možda ljudi malo znaju engleski, a sasvim ne znaju srpski. Možda bi želeli da razgovaram s vama, ali ponekad jednostavno ne mogu.

Treće, imaju prijatelje Ruse. Kada imaš prijatelje ovde, teško je naći motivaciju za upoznavanje novih ljudi.

Četvrto, nemamo sličnu kulturu. Ne pitamo u Rusiji jedan drugog “kako si?” Ako pitamo “kako si ti?”, želimo da imamo veliki razgovor. I zbog toga možete da pomislite da smo zatvoreni.

Peto, za upoznavanje je potreban razlog. Na primer, zajednički događaj, zajednički prijatelji ili nešto slično. Ovo je moje mišljenje zašto Rusi izgledaju kao zatvoreni ljudi.

Molim vas, ne vređajte se. Prilagođavamo se novim zemljama, trudimo se da izgradimo novi život ovde. Nismo protiv komunikacije, samo nam je potrebno vreme. Napišite u komentarima šta mislite o tome i vidimo se”, poručila je Aljona u viralnom snimku.

Izvor: espreso.co.rs