Melisa iz Engleske doselila se sa mužem u srpsko selo: Kupili su Čerčilovu mašinu, i počeli da rade ovo, meštani sada mirno spavaju

|

Trideset godina života u Engleskoj za ovog Srbina, Zorana Đukića, bilo je dovoljno da shvati kako bi voleo da živi ipak ovde. Sa svojom suprugom Melisom, doselio se u selo Tometino polje podno Maljena pre sedam godina, a vikendica je postala njihov dom. Kažu da su ovde mnogo srećniji i mirniji, a njihovi životi promenili su se iz korena od kad žive u ovoj čistoj prirodnoj oazi. To im se jeste ostvarilo, ali život na selu doneo im je nepredviđene okolnosti. Veliki šumski požar usmerio ih je u novu i neobičnu životnu avanturu.

“Ovo su udaljeni krajevi, ukoliko dođe do požara i pozovete vatrogasce treba mnogo vremena da oni fizički pristignu i počnu da gase vatru. Zato smo odlučili da formiramo Dobrovoljno vatragasno društvo i pokazalo se kao veoma dobar potez. Meštani sada mirno spavaju, jer ne moraju da čekaju ekipe da dođu iz drugih gradova i opština”, rekao je Zoran za RINU.

Žena koju je oženio rođena je Engleskinja, ali se veoma brzo uklopila u srpski način života. Napravili su mali raj na svom imanju i bave se uspešno seoskim turizmom. Zapravo, Melisa i ima veoma velike zasluge za formiranje ovog Dobrovoljnog vatogasnog društva, jer je Zoran na njen nagovor kupio kamion i počeo čitavu priču.

“Kupili smo ga onlajn i zajedno smo sa našom decom otišli po njega. Pravo je istorijsko vozilo, ponos Vinstona Čerčila. Melisa se vrlo brzo prilagodila ovakvom načinu života. Ona sada okuplja mališane iz sela i uči ih engleski. Naša su deca prvobitno bila veoma iznenađena našom odlukom da se preselimo, ali sada obožavaju da dođu ovde“, ispričao je Zoran.

Ovo Dobrovoljano vatrogasno društvo sada ima oko 30 članova, a imali su više od deset uspešnih intervencija. Spasili su dve kuće i na desetine hektara šuma u okolini, koje gore veoma često. Ovi članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava veoma često su prvi na mestu požara, a njihova je uloga od velikog značaja.

„Oni su mobilni u svakom trenutku, a zapravo sami članovi su uši i oči za dojavu intervencija. Napravili smo i vatrogasni dom zajedno. Dobili smo sredstva od lokalne samouprave, bager je posipao put, postavili smo temelj a od datih para kupljen je skoro sav građevinski materijal. Upravo koliko smo novca dobili, toliko smo i sami obezbedili, ako ne i više. Čitav objekat našeg vatrogasnog doma je sagrađen dobrovoljnim radom meštana a i Velšana“, rekao je Zoran.

Veliki donatori ovim vatrogascima je i organizacija iz Velsa „Blazing To Serbia” kako u nabavljanju opreme tako i u nabavci još jednog vozila.

“Svu opremu, maske, šlemove, odela koja su inače mnogo skupa, nama su dali Velšani. Napunili su kamion preko noći, imamo više creva nego požeško vatrogasno društvo”, rekao je dobrovoljni vatrogasac Zoran.

Izvor: kurir.rs