Ovo svako može, stručnjaci podelili sjajne trikove: Oglasili se iz Narodne banke, evo kako da uštedite novac

|

Kada biste štedeli samo 100 dinara dnevno na kraju meseca imali biste 3.000 dinara, a nakon godinu dana 36.000 dinara, što je više od prosečne plate u Srbiji. Ako taj novac oročite na godinu dana, uštedećete 38.500 dinara, jedan je od saveta koje je Narodna banka Srbije postavila na svom sajtu.

Na svojoj prezentaciji na internetu NBS ima poseban deo u kojem savetuje mlade koji bi želeli da se započnu samostalan život, da stanuju sami, zasnuju svoje porodicu ili dobiju bebu, kako da na pravi način upravljaju svojim novcem kako ne bi dospeli u dugove.

Isto tako ima saveta i za one koji žele da kupe automobil ili stan, a i za one koji su se zaposlili i dobili svoju prvu platu.

Zbog novonastalih obaveza i odgovornosti, vodič NBS će vas usmeriti kako da raspolažete vašim novcem na najbolji način.

Za početak otvorite račun u banci ukoliko ga već nemate. Preko računa možete da primate platu, plaćate račune, uzimate kredite i da upravljate vašim novcem.

Pre nego li odaberete neku banku, raspitajte se više o troškovima otvaranja i vođenja računa, a zatvaranje računa je potpuno besplatno u svim bankama.

Raspitajte se da li postoje neki drugi uslovi koji bi zadovoljili vaše potrebe (npr. minus po tekućem računu, elektronsko bankarstvo, SMS obaveštenja, rasprostranjenost ekspozitura i bankomata itd.).

Kako biste na najbolji mogući način naučili da upravljate novcem potrebno je racionalno korišćenje i štednja. Uz pomoć kalkulatora kućnog budžeta testirajte svoju potrošnju kako biste videli kako upravljate novcem kojim raspolažete. Verovatno ćete i dobiti ideju gde bi trebalo da smanjite troškove da biste utedeli za budućnost a i neke nepredviđene situacije.

Bilo bi dobro da zapisujete vaše dnevne izdatke i na kraju meseca ćete videti na šta trošite najviše novca i gde biste mogli da uštedite. Vaše račune plaćajte na vreme, te izbegnite nepotrebne troškove na zatezne kamate.

Odvojite vaš novac na početku svakog meseca i to kako će vam biti potreban za redovne troškove (hrana, računi, prevoz itd.). Na neke račune koji su plaćeni na vreme ili do nekog određenog roka, dobijate popuste na krajnji iznos (npr. račun za struju). Upravo tako možete da izbegnete situaciju da nemate dovoljno novca za osnovne potrebe. Kada idete u kupovinu, pre odlaska napravite spisak stvari koje su vam potrebne i pridržavajte se njega. Kupovina koju niste planirali ponekad dosta uvećava iznos novca koji treba da izdvojite za stvari koje vam baš i nisu neophodne.

Izvor: espreso.co.rs