Maja dala otkaz u firmi, sada radi od kuće: U sezoni nema vremena ni da jede – Zaradi i po 40.000 dinara na dan

|

Među najpopularnijim i najunosnijim poslovima u Srbiji svakako spadaju poslovi ulepšavanja. Na to ukazuje i svakodnevno iskakanje njihovih oglasa na društvenim mrežama, gde vrlo brzo možemo pronaći po pet devojaka koje će nam tu u komšiluku srediti nokte, našminkati za večernji izlazak, ili nas rešiti ispucalih peta.

Razlog velike ponude na tržištu mogao bi da se krije u činjenicama da naše žene vole da budu sređene, ali se sve više njih odlučuje i da svoje lice, za neke posebne prilike, poveri rukama veštih šminkera. Najviše posla u ovoj sferi ima tokom maja i juna kada krenu proslave malih i velikih matura, svadbi, i ostalih veselja. U ovom periodu se slobodni termini vrlo teško pronalaze, a šminkanje za maturski bal mora se zakazati i po nekoliko nedelja unapred.

Da se od ovog posla može vrlo lepo živeti, odnosno da ono ne mora biti samo dodatni, honorarni posao, već jedino zanimanje, potvrđuje Maja P. Ona se nekada bavila knjgovodstvom, ali je nakon decenije rada u struci za koju se školovala rešila da da otkaz. Završila je kurs profesionalnog šminkanja, krenula sa radom, ali je shvatila da joj to nije dovoljno pa je uložila novac za još jedno usavršavanje i od tada joj je šminkanje jedino zanimanje.

“Završila sam ekonomsku školu i bavila se poslom za koji sam se školovala. Nisam bila nezadovoljna, ali sam uporedo sam tim, počela da se bavim i šminkanjem i onda sam odlučila da dam otkaz u agenciji u kojoj sam radila, jer više nisam mogla da uskladim oba posla. Dodatni posao je počeo da donosi bolju zaradu i shvatila sam da samo od ulepšavanja mogu da živim. Dodatni motiv bio je taj što sam mogla sama da organizujem svoje vreme”, kaže Maja.

Šminkanje je sezonski posao. U nekim januaru, februaru, martu ili novembru posla ima vrlo malo. Ali, zato kada su aktuelne mature i proslave, posla ima ne dovoljno, nego da ne može sve da postigne.

“Mušterije su mi najpre bile komšinice, poznanice, onda sam ih nalazila putem društvenih mreža, a danas većina kod mene dolazi sa preporukom. To je najvažnije baš zato što je ponuda velika i dame žele da svoje lice posvete nekom proverenom”, priča Maja.

Iz godine u godinu posao šminkera je sve popularniji. Razlog tome je dobra zarada jer njihova usluga košta od 30 pa čak do 250 evra. Međutim, najviši iznos retko ko plaća. Danas je u Beogradu prosečna cena šminkanja oko 5.000 dinara, dok oni koji su obučeniji i rade sa kvalitetnom šminkom, naplaćuju i duplo više.

Od početnih ulaganja zavisi i kasnija zarada. Prvo bi trebalo uložiti u obuku. Taj trošak kreće se od 80 pa do 1.500 evra. Sve zavisi najpre za šta se budući šminker odluči. Nakon završene obuke, Maja je stekla rutinu i konstantno se usavršava, prati trendove u svetu i gleda savete najboljih stručnjaka.

“Kod mene je cena šminkanja ista za svaku priliku i iznosi 5.000 dinara ili 40 evra. Kada je sezona imam osam do 10 devojaka, ali se dešava da ih, doduše retko, toliko bude i nedeljno. Od toga imam jako dobru zaradu i nije mi teško da radim po ceo dan, jer posle toga mogu sama sebi da dam slobodne dane i odmorim”, priznaje ona.

Za krajnji rezultat i zadovoljstvo mušterije važan je i kvalitet šminke koja se koristi, ali i znanje i iskustvo samog šminkera. Naravno, od velikog značaja je i higijena pribora, korišćenje jednokratnih četkica, čišćenje lica pre šminkanja i nega, a sve to košta. U posao mora da se ulaže, ali se to brzo i vraća.

Izvor: kurir.rs