Lekari se prisetili dana kada su deca sa Vračara stigla u Tiršovu: Anesteziologa rasplakalo pitanje ranjene devojčice

|

Dr Aleksandar Knežević, specijalista neurohirurgije na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, prisetio se nedavne drame koja je usledila u Tiršovoj kada su počela da pristižu deca povređena u pucnjavi u školi na Vračaru.

On se juče u gostovanju na RTS-u prisetio te srede ujutru i sa knedlom u grlu započeo:

“To jutro pričao sam o redovnom programu sa prethodnom specijalizantkinjom koja je bila dežurna te noći, pričali smo o tome što treba raditi sa pacijentima na odeljenju. Došao je tada i specijalizant, koji je bio celu noć dežuran. Samo je rekao da ne ide kući, jer dolazi devetoro povređenih iz osnovne škole na Vračaru. U tom momentu, mi ne znamo koja je to osnovna škola. Dug je vremena prošlo do momenta kada sam saznao koja je tačno osnovna škola je u pitanju. A moj sin ide u jednu od tih škola na Vračaru”, ispričao je Knežević na RTS-u i dodao:

“U Tiršovoj je zavladao muk. Radiolog je uradio snimak kad smo ga pogledali, direktno smo otišli u salu. Sve zajedno ne verujem da je trajalo 20 minuta. Bili smo u sali, anesteziolog dr Irina Milojević je vodila anesteziju, njoj i njenom timu je bio teži posao jer je trebala nadoknada krvi sve vreme. Doktor Mrdak i ja smo krenuli sa operacijom sa našom specijalizantkinjom Mašom. Bilo je prisutno masovno krvarenje koje smo nekako uspeli da zaustavimo. Na pola operacije su nam se pridružila još dva profesora i svi zajedno uradili sve što se može iz medicinskog ugla”, ispričao je dr Knežević.

Njegov kolega, inače anesteziolog, ispričao je potresnu scenu iz lifta koja će mu zauvek ostati u sećanju. Naime, dok je medicinsko osoblje bilo sa ranjenom devojčicom u liftu, ona ih je upitala: “Jel neću da umrem?”. Doktor na ove reči nije mogao da zadrži suze, a u programu je govorio drhtavim glasom.

On je sinoć rekao i da je devojčica teško ranjena u pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar” i dalje u veoma teškom stanju da je životno ugrožena. Kako je rekao, devojčica se nalazi na intenzivnoj nezi u Tiršovoj i najteži je pacijent koji je životno ugrožen. Anesteziolozi neprekidno brinu o njoj, i svi se mole za njen oporavak.

Izvor: rts.rs