Lagani trik kako da sačuvate “letnje voće” za zimu: Ovako neće izgubiti svoje vitamine i minerale

|

Svima nama je dobro poznato da kuvanjem voća na visokom temperaturama svi o hranljivi sastojci se gube, isparavaju a posebno vitamin C. Zato voće ne bi ni trebali da kuvamo, čak ni za sokove, ali to je jedini način da on dugo traje. Kod ovakve pripreme ne skida se kora ni sa jabukama, a ni kruškama, jer u kori se nalazi polovina vitamina i vlakana koji se nalaze u celoj voćki i zašto da ih ne iskoristimo u potpunosti.

Sastojci:

jabuke, kruške, breskve (količine stavljamo po sopstvenom izboru, nema strogog pridržavanja mera, pravite koliko volite).

Na svaku teglu stavljamo po 2 kašike šećera (može i više, ovo je umerena količina jer u tegle dodajemo i vodu). Zatim u svaku teglu dodajemo i po 2 kašike limunovog soka, a ako volite izražajniji ukus limuna, slobodno stavite više). Još će nam biti potrebna soda bikarbona, tegle, poklopci, krpe i lonac.

A ovako ide priprema:

Oprane tegle i čiste poklopce stavljamo u rernu na 100 stepeni, 20 minuta da se sterilišu.
Voće prvo peremo, a zatim svaku turu voća pospemo sodom bikarbonom i prelijemo vodom. Rukama uzimamo svaku voćku i dobro je protrljamo, sve dok ne počne da škripi, jer je to znak da je potpuno čista. Odlažemo je u drugu posudu.

Kruškama i jabukama skidamo peteljke i vadimo seme, dok breskvama vadimo koštice i gulimo kožicu. Naizmenično u svaku teglu seckamo po malo bresaka, jabuka i krušaka.

Kada utrošimo svo voće u svaku teglu stavljamo po dve kašike šećera i dve kašike soka od limuna, pa nalivamo vode. Čvrsto zatvorimo poklopcima. U lonac stavljamo čistu krpu i slažemo tegle, ali tako da se ne dodiruju, jer kada voda počne da vri, da tegle ne kuckaju jedna o drugu.

Nalivamo vodu do čepa i stavljamo na srednju vatru da vri 20 – 30 minuta.
Gasimo vatru i ostavljamo tako da se hlade tegle zajedno sa vodom. Najbolje je to uraditi uveče da bi se preko noći sve lepo ohladilo.

Ohlađene tegle obrišemo od vode i ostavimo na suvo i hladno mesto do konzumiranja.

Uživajte u ukusu!

Izvor: espreso.co.rs