Krkljanac u pečenjarama pred praznike: Cena jagnjetine otišla u nebesa – Ipak, sve je već rasprodato

|

Ove godine u samo nekoliko dana imamo tri praznika: Prvi maj, Vaskrs i Đurđevdan – sve su to praznici kada su trpeze prepune mesa i to pre svega pečenja. Nije ni čudo što je u srpskim pečenjarama već sad “vanredno stanje”.

Pečenice se uveliko rezervišu u mesarama, pečenje ugovara u pečenjarama. Već sada je ogromna potražnja prasećeg i jagnjećeg mesa, ali visoke su i cene. Kako se praznici približavaju biće i veće, piše Danas i konstatuje da se trgovci ne libe da koriste tradiciju da se prasetina ili jagnjetina jede za Uskrs i Đurđevdan kako bi podigli cene neposredno pred te praznike i masno zaradili.

Ipak, ono što se u razgovoru sa nekoliko mesara i pečenjara saznaje, jeste da su mahom već bukirani za ove praznike i da je već sada teško poručiti pečenje za te dane. Oni savetuju da oni koji žele, a još uvek nisu poručili meso, da to učine što pre.

Prema informacijama koje je Danas dobio iz više pečenjara, cene pečenja po kilogramu kreću se u proseku oko 2.300 dinara za prasetinu, dok je kilogram jagnjećeg pečenja skuplji i u proseku je oko 2.900 dinara. Cene variraju među različitim pečenjarama i mesarama, pa je moguće naći i povoljnije, ali i znatno skuplje pečenje.

Kada se cene pečenja uporede sa onim od prošle godine pred Uskrs, primetan je osetan rast. U ovo doba prošle godine kilogram pečene prasetine kretao se od 1.500 do maksimalno 2.500 dinara.

Kilogram jagnjetine, zavisno od toga u kom kraju Srbije prošle godine koštao je od 2.000 do maksimalno 2.800 dinara. Ukoliko ste kupili prase ili jagnje, a želite uslužno pečenje, to je moguće pronaći po cenama od 150 do 500 dinara po kilogramu, a to zavisi i da li želite da vam ispeku celo prase ili jagnje ili određenu količinu.

Ukoliko želite da kupite svoje meso, prema podacima specijalizovanog portala Cenoteka, kilogram svinjetine u većim marketima kreće se od 1.000 do 1.100 dinara. Što se tiče jagnjetine, kilogram se kreće od 1.300 do 1.600 dinara, zavisno od marketa u kom kupujete.

Izvor: nova.rs