Koliko tačno zarađuju zaposleni u bankama u Srbiji: Neki rade za 500 evra, a nekima mesečno leže i po 10.000 evra

|

Plate zaposlenih za ista mesta u različitim bankama u Srbiji mogu se razlikovati i duplo, a njihov iznos zavisi od snage, veličine, rezultata ali i strategije banke.

U Srbiji trenutno posluju 22 banke. Neke od njih drže toliki udeo na domaćem tržištu, da teško mogu da ga dostignu i nekoliko manjih banaka zajedno. S tim u vezi, razlikuju se i zarade u njima.

Pre desetak godina kada su u Srbiju dolazila ozbiljna svetska i evropska imena iz domena bankarstva, te raditi i dobiti posao u banci bio je više nego prestiž. Zarade u bankama bile su uvek iznad republičkog proseka. Situacija se u međuvremenu u nekim bankama promenila, u nekima ne, pa danas imamo situaciju da radnici na šalteru zarađuju u rasponu od 500 evra do preko 700, kao i da predsednici Izvršnih odbora banke zarađuju od oko pet hiljada evra, pa i do 10.000 evra – sa bonusima i preko te cifre.

Plata radnika na šalteru zavisi od više okolnosti: uspešnosti ekspoziture u kojoj radi, banke u kojoj radi, njene snage i pozicije na tržištu. Razlika od banke do banke tako može da bude i do 300 evra, a s mesečnim bonusima i do 400 evra, pa i nešto više.

Savetnici u ekspoziturama zarađuju i do 1.000 evra u proseku, a direktori ekspozitura i preko 1.500 evra (u velikim bankama i više). Banke imaju direktore prodaje, te regionalne direktore, i oni su sledeći stepen na lestvici i često dobijaju bonuse.

Slede direktori sektorskih odeljenja u bankama, poput Odeljenja za rad sa stanovništvom, čije zarade mogu da idu i preko 3.000 evra. Tu su i izvršni direktori, i na kraju izvršni odbor. Predsednici izvršnog odbora zarađuju najmanje oko 5.000 evra mesečno, a njihove zarade u pojedinim bankama često idu i do 10.000 evra. Sa bonusima koji dolaze za dobre rezultate, ovi iznosi mogu da budu i dosta veći.

Izvor: blic.rs