Kako do električnog trotineta uz državnu subvenciju: Konkurs je u toku, pomoć i do 5.000 evra

|

Sa dolaskom proleća krenula je sezona vožnje motora i električnih trotineta. Svi zainteresovani građani koji bi hteli da kupe skuter, moped ili tricikl mogu da podnesu zahtev Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Konkurs za subvencije za kupovinu ovakvih vozila je u toku.

Pravo na subvencije imaju fizička i pravna lica, kao i preduzetnici. Rok za podnošenje zahteva ističe 31. oktobra 2022. godine. Iznos subvencije se kreće od 250 do 5000 evra, a visina zavisi od tipa i kategorije vozila.

U prvoj kategoriji su električni moped i laki tricikl i za njihovu kupovinu od države je moguće dobiti 250 evra. Za električni moped kaže se da nema velike troškove i da se može voziti po ceni od 0,35 dinara po kilometru. Maksimalna brzina mu nije veća od 45 km/h, a snaga motora od 4 kW i to je isto slučaj i za električni tricikl.

Električni skuter (moped) mora da se registruje svake godine. Procedura je ista kao kod klasičnog mopeda. Može se priuštiti za oko 1.500 do 2.000 evra. Cena može da ide i znatno naviše, ukoliko uzimate „ozbiljniji“ model ili dodajete razne opcije kao što su baterija većeg kapaciteta.

Neki električni skuteri imaju mogućnost lakog vađenja baterije, tako da možete jednu da izvadite i stavite na punjenje, a drugu ubacite i nastavite vožnju. Cena dodatne ili zamenske baterije zavisi od mnogo faktora, pa to proverite pre kupovine samog skutera.

Izvor: blic.rs