Kad odlazite u penziju, poslodavac mora da uradi jedno: U suprotnom možete da ga tužite – Platiće drakonsku kaznu

|

Osim toga što je dužan da otpremninu isplati zaposlenom koji odlazi iz firme jer je tehnološki višak, svaki poslodavac ovo mora da uradi u još jednom slučaju – kada radnik ide u penziju. Ukoliko ugovorom o radu ili aktom poslodavca nije određena visina otpremnine, primeniće se pravilo propisano zakonom, što znači da poslodavac treba da vam isplati dve prosečne zarade.

Zakonom o radu propisano je da su poslodavci dužni da radnicima koji odlaze u penziju isplate otpremnine. Visina otpremnine može biti definisana ugovorom o radu ili nekim drugim aktom poslodavca, a ako to nije slučaj, zakon nalaže da se zaposlenom isplati otpremnina koja je jednaka dvema prosečnim zaradama u Republici Srbiji, a kao relevantni iznosi uzimaju se zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Kako kaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, praksa je pokazala da u većini slučajeva poslodavci zaista poštuju isplatu otpremnine.

„Rekla bih da u 95 posto slučajeva zaista nema nikakvih problema. Reč je o ljudima koji su uglavnom dugo u kompaniji, pa je onda i poslodavac posebno vezan za njih. Desi se nekada da do otkaza dođe recimo godinu dana pre penzije, ali ni u tim slučajevima otpremnina nije razlog otkaza. Tada su i sindikati uspevali da izdejstvuju da radnik ipak ne dobije otkaz“, objašnjava Savić.

Prema Zakonu o radu, za poslodavce koji zaposlenima uskrate otpremninu u slučajevima kada je ona predviđena, predviđene su velike novčane kazne. Tako će se poslodavac koji radniku uskrati pravo na otpremninu kazniti novačnom kaznom od 400.000 do čak milion dinara.

Imajući u vidu ovako visoke kazne jasno je da se poslodavcima ne isplati da radnicima uskraćuju otpremnine, budući da je trošak u tom slučaju mnogo manji od potencijalne kazne.

Sa ovim se slaže i predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Zoran Vujović. Kako kaže, svako ko zakon prekrši i radniku ne isplati otpremninu, može zbog toga biti tužen od strane radnika čija su prava narušena.

„Svaki poslodavac koji se ozbiljno bavi poslom gleda da radnika koji odlazi u penziju isprati kako valja. To je prosto dimenzija ljudskosti“, zaključuje Vujović.

Izvor: nova.rs