Kad ga vide svi ostaju u čudu: Slobodan gazi osmu deceniju, a zbog onog što radi komšije ga zovu “čaršijska grtalica”

|

Iako je prošlo čak sedam od jake snežne oluje, Ivanjica je i dalje okovana snegom i ledom. Do domaćinstava koji su zavejani, vatrogasci se i članovi lokalnog Crvenog krsta svaki dan s mukom probijaju, ne bi li starim i bolesnim građanima odneli lekove i hranu. I u gradu je skoro pola metra snega, a stanovnici moraju lopatama da čiste prilaz do svojih domova. Ipak, Slobodan Bešević je drugačiji od drugih, jer uprkos minusu i godinama, lopata u majici kratkih rukava.

– Gazim osmu deceniju, ali mi se još uvek nije zima uvukla u kosti. Volim hladno vreme, smeta mi toplota, u majici sam i šorcu i ne smeta mi hladnoća. Kad me vide da ovako obučen čistim sneg, mnogi se okreću. Ne dam da me godine pregaze, sve fizičke poslove i dalje radim sa lakoćom. Krečim, kosim, sređujem travnjake sa trimerima, radim i kod rođaka, ma nema posla koji ću da odbijem, a da je u mojoj mogućnosti da uradim, rekao je Slobodan.

Njegove komšije su ga u šali nazvale čaršijska grtalica, jer njemu lopatanje na mrazu ne predstavlja nikakav problem i za staračke kosti dođe kao dobar trening ili teretana.

– Igrao sam fudbal, sportski sam tip, bio sam aktivan uvek i radno angažovan bez obzira na vremenske prilike. Znate kako kaže stara poslovica, “Rad je stvorio i održao čoveka”, gora je lenjost nego bolest – reko je ovaj Ivanjičanin.

Čim se čuju prvi petlovi Slobodan ustaje, i to je osim rada njegova tajna vitalnosi i mladolikosti. ON mlađim generacija savetuje isto. Nefinitivno nema sumnje da je Slobodan omiljeni lik u svom kraju, jer nema snega koji on nije u stanju da savlada.

Izvor: blic.rs