Jake oluje haraju regionom: U Hrvatskoj pijavice, u Sloveniji grad veličine jajeta – Poznato kada nevreme stiže u Srbiju

|

Evropa je na udaru olujnog nevremena. Od Nemačke, preko Italije, Švajcarske, Španije i Hrvatske, jake oluje izazvale su brojne probleme i nanele veliku materijalnu štetu, a tokom narednih dana proširiće se na ostatak balkanskog poluostrva.

Danas je oluja stigla u Hrvatsku i Sloveniju, koja se pre samo tri nedelje našla na udaru istorijskih poplava. Oko podneva je stigao prvi talas snažnog nevremena, i to na Istru i u Rovinj u kom su građani snimili veliku pijavicu. Kako pišu tamošnji mediji, kišu i grmljavinu je pratio i vetar. Nema materijalne štete, ali građani ovog područja još uvek ne mogu da odahnu, budući da se u sledećim danima očekuju nove vremenske neprilike.

Skoro u isto vreme snažno nevreme praćeno gradom i jakim vetrom zadesilo je i Sloveniju, a pojedina mesta ostala su bez struje. Najgore je bilo u Ajdovščini, gde je pao grad veličine jajeta, a vetar jačine 85 kilometara na čas zabeležen je u regionu Kopera. Deo Kopera je ostao pod vodom usled snažnih pljuskova, a veća šteta zabeležena je i na području Portoroža. Očekuje se da će Slovenija i narednih dana neprestano biti na udaru oluje.

Oluja u Srbiju stiže sutra, a poznati meteorolog Marko Čubrilo na svojim društvenim mrežama naveo je da da će nad Srbijom zona nestabilnosti stići u utorak pred zoru ili u utorak rano pre podne i samo će ponegde doneti grmljavinske pljuskove sa obilnom kišom i tučom.

Tokom sutrašnjeg dana će, prema Čubrilovoj najavi, opasnost od pojave snažnih, vremenskih nepogoda i superćelijskih oluja biti znatno viša nad većim delom Srbije. Ista situacija, tokom utorka i srede očekuje i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su meteorolozi takođe izdali upozorenja na jaku kišu, grmljavinu i nevreme.

Izvor: nova.rs