Iz udruženja za zaštitu potrošača upozoravaju: Konobari i kasiri nisu jedini koji potkradaju mušterije

|

Iz udruženja za zaštitu potrošača upozoravaju da kasiri i konobari nisu jedini koji se koriste raznim trikovima potkradanja i naplaćivanja robe koju niste kupili, pažnju treba obratiti i na prodavce na pijacama.

U velikim lancima marketa često nailazimo na sniženja, akcije, popuste, koji nas privuku da kupimo i ono što nam nije potrebno u tom trenutku.

Vikend kupovina i kupac u žurbi idealna su meta kasira koji na sve moguće načine gledaju da nas zakinu na kasi tako što će nam naplatiti i nešto što uopšte nije bilo u našim kolicima.

Čitateljka kaže da je primetila da ne samo da podmeću i varaju kasiri u marketima već su se ispraksirali i na pijacama.

– Obično vikendom odem na pijacu po sveže voće i povrće, međutim, prošle nedelje nije bilo prodavačice kod koje stalno kupujem. Svratih do tezge pored da pitam gde joj je koleginica, a ona mi nije ni odgovorila, već me ljubazno ubeđivala kako sad treba da kupim kod nje. I posle njenog ubeđivanja reših da kupim po kilogram krompira, krastavca, kupusa i po kilogram jabuka i mandarina – priča Danijela i dodaje:

– Vaga na kojoj je merila stajala je usred voća, baš tu gde su one velike pomorandže. Jedna sigurno ima 200-300 grama. Izmerila ona meni povrće i sad prelazi na voće. Sklonila sam se na drugu stranu tezge da pogledam tikvice kad slučajno vidim na vagi jednu veliku pomorandžu. Prodavačica meri jabuke i ne pomera onu pomorandžu s vage.

Kad je stavila da izmeri mandarine, pažljivo sam je posmatrala. I dalje je ne pomera, a mandarine stavlja u kesu. Upitala sam je šta će ta pomorandža na vagi, da bi se ona napravila luda i rekla kako je nije videla i kako je ona slučajno tu pala.

Ona navodi i da je tada žurila pa nije mogla da se raspravlja s prodavačicom.

– Kad sam stigla kući, nisam bila lenja te sam izmerila ono povrće. Svuda je bilo po 800 grama. Dakle ona njena pomorandža je bila 200 i taman kilogram, dok je meni uredno naplatila cenu za jedno kilo.

Dejan Gavrilović iz Udruženja za zaštitu potrošača i bankarskih klijenata Efektiva kaže da su najčešće prijave potrošača za ugostiteljske objekte.

– Idealan način za obmanu u ugostiteljstvu je svakako smanjenje porcija. U meniju stoji da u jelu ima 300 grama mesa, ali pored toga se navede i pomfrit i salata, oni jeftiniji sastojci, koji uglavnom na kraju i dominiraju na tanjiru, a gost u restoranu ne može da izmeri koliko čega ima u jelu i kolika je porcija – kaže Gavrilović i dodaje:

– Imali smo slučaj prijave kada su četvorica gostiju u jednom restoranu u Beogradu poručila riblju čorbu za četvoro. Kako je konobar video da su dvojica njih stranci, pokušao je nešto da izmulja. Doneli su čorbu u jednoj većoj posudi i rekli da je to za nas. Međutim, jedan od njih je bio stalni gost tog restorana i znao je da se riblja čorba svakome servira u tanjir, a ne ovako. Kad su to sipali u četiri tanjira, imali su svega za dve kašike. Taj gost se pobunio kod vlasnika restorana i na kraju im je ta velika posuda naplaćena kao jedna porcija čorbe.

On navodi i da su veoma česte obmane koje vrše pijačni prodavci, i to najčešće onih koji nisu registrovani.

– Kada je takav prodavac u pitanju, tu ne može da se primeni Zakon o zaštiti potrošača, jer nema računa – nema dokaza. Samo treba pričati, ali se oni i u takvim slučajevima prave ludi. Podmetnu na vagu svašta nešto dok mere i na takvim trikovima dosta zakidaju kupce, pogotovo one koje ne poznaju. Ostaje savet kupcima da pažljivo posmatraju njihove vage dok mere nešto i ukoliko primete bilo šta neubičajeno, obavezno da ih opomenu.

Prema njegovim rečima, stari štosevi kasira su vraćanje kusura.

– Skoro da nikad u kasi nemaju sitan novac, pa često umeju da zakinu i do deset dinara, a kad kupac ne bi imao toliko, to bi bio problem. Na kasi obavezno stoje neki sitni slatkiši, žvake, bombone, koje oni mogu da provuku i da vam to bude na računu iako niste kupili, a platili ste. I ako primetite tako nešto, kasir će se napraviti lud i reći: “A to nije vaše?!”

Izvor: kurir.rs