Isti artikli u istim prodavnicama imaju dve različite cene: Kupci ljuti zbog ovoga, a evo da li trgovci ovo smeju da rade

|

U prodavnicama istog imena ili lanca marketa na dva različita mesta ičesto se dešava da je icena istog artikla različita, a nije ni na akciji! Na ovu čestu nelogičnost žale se mnogi potrošači u Srbiji, dok iz Udruženja za zaštitu potrošača kažu da trgovci u svojim radnjama ne smeju da imaju razliku u cenama iste robe čak ni u jednoj pari.

Potrošači imaju naviku da kupuju u prodavnicama koje su bliže njihovoj kući ili pak da odu u veliku kupovinu u veći i povoljniji market. Ali, naročito za vreme velikih praznika, kada su velike gužve, videli su da cene i nisu iste.

– Živim na Bulevaru kralja Aleksandra, gde na 200 metara od stana imam jedan veći market. Tu često kupujem kada mi nešto zatreba hitno. Ali, na oko 500 metara dalje postoji prodavnica istog naziva, u kojoj sam primetila da se razlikuju cene nekih proizvoda.

– U bližem i većem marketu pored Bulevara cene nekih artikala su više u odnosu na ovu dalju prodavnicu, koja je mnogo manja, a ništa od toga nije na akciji – kaže ova Beograđanka K. A. i dodaje još da nisu razlike u ceni velike, ali nisu ni zanemarljive.

Druga Beograđanka požalila se i na razliku u cenama mastila:

– Mastilo u jednoj poznatoj radnji bliže centru grada košta 495 dinara, dok sam isto mastilo u istoj radnji na periferiji grada, par dana kasnije kupila za 50 dinara jeftinije.

Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) rekao je za Kurir da je ovo protivzakonito.

– Kada se radi o istom artiklu određenog proizvođača u istoj prodavnici ili lancu marketa, ne sme se razlikovati cena robe ni u jednoj pari, a kamoli u nekoliko dinara. Druga stvar je kada se određeni proizvodi nalaze na sniženjima, ali ukoliko nije istaknuta akcijska cena, ni tu ne sme biti razlike – kaže Dragić:

– Za ovakve stvari eventualno opravdanje moglo bi da bude ako prodavnice posluju po franšizama i da,na primer, nije ceo lanac marketa samo jedan trgovac. Ipak, ako ima i toga, opet ne bi smelo biti razlike u cenama ni minimalno kako ne bi došlo do kvarenja ugleda trgovaca ili čak do nezadovoljstva potrošača.

On još kaže i da je mogući razlog za razliku u prodajnim cenama artikala kategorija marketa.

– Do razlike u cenama može doći u mini, super ili hiper marketima, gde se posmatra i površina i udaljenost prodavnice, ali po zakonu i poslovnoj politici svakako ne treba da dođe do toga. Trgovci na tim velikim maržama dobijaju ekstraprofit na onaj dodatni profit i opet sve to ide na štetu potrošača naravno. Oni jesu slobodno tržište i mogu da diktiraju cene, ali ne u istom lancu marketa.

Kupci se svakodnevno žale i na razliku u cenama u okviru prodavnice jer se dešava da na rafu stoji jedna cena, a na kasi bude drugačija i obično viša. Ikoliko se ovakva situacija prijavi tržišnoj inspekciji, prema Zakonu o zaštiti potrošača, trgovac bi trebao da plati kaznu od 300.000 do 2.000.000 dinara.

Izvor: kurir.rs