Inspekcija kreće u kontrolu novih kasa: One koji nisu prešli na e-fiskalizaciju očekuje katanac i paprena kazna

|

Svi koji su do sada pružali usluge ili trgovali sa fizičkim licima ne izdajući im fiskalne račune to više ne mogu da rade. Naime, uskoro kreće kontrola poreznika kako bi se proverilo na terenu da li se poštuje zakon koji je stupio na snagu 1. maja.

Kontrola je neophodna jer mnogi mali trgovci i preduzetnici, uprkos periodu tranzicije, još uvek nisu uspeli da se usklade jer ih zbunjuju procedure, a ima i onih kojima nisu stigli uređaji.

Kako god, oni se tretiraju kao da su u prekršaju i jedina opcija za njih je nova kasa ili katanac na radnju. Nikakvo “pisanje u svesku”, vađenje isečaka ili kucanje na staroj kasi ne dolazi u obzir, napominju iz Poreske uprave.

Olakšavajuća okolonost može biti što su protekli dani bili neradni pa je moguće da će im biti progledano kroz prste. Svakako, državi je u interesu da spreči nelegalno poslovanje a ne da kažnjava male preduzetnike. To se pre svega odnosi na ugostitelje koji su koristili rupe u zakonu pa nisu kucali račune posle 20 h ili one koji su koristili opciju registrovanja na druge šifre delatnosti.

Kako se procenjuje, uvođenje kasa trebalo bi da smanji troškovi za obveznike, a novi model fiskalizacije zbog lakšeg praćenja prometa i direktne veze sa PU omogućiće i lakšu kontrolu. Model bi trebalo da bude i korisno sredstvo u borbi sa sivom ekonomijom.

Izvor: espreso.co.rs