Gorštak Dane sa Golije obradovao vestima o proširenju porodice – Desila mu se i šteta na imanju: “Mečka ne zna za struju”

|

Najpoznatiji srpski gorštak, Dane Biorac sa Golije, koji od 15. godine živi sam na planini, osvojio je srca širom Srbije, ali i regiona jer se naširoko o njemu pisalo i pričalo i u regionu. Čim je sneg okopnio na ovoj surovoj planini, posetila ga je televizijska ekipa.

Za njega se pročulo pre dve godine i preko sajtova, televizija, mreža, što mu je donelo i ljubav i porodicu, jer se upravo tako u njega zaljubila devojka iz grada preko Drine i došla da zajedno grade porodicu. Sada imaju sina a kako je Dane saopštio, radi se i na drugom detetu.

Hrane ima, sve proizvode sami, a zime na planini su surove – na Goliji prvi snegovi počnu još od novembra, a potraju i do polovine maja i oni dotad ne silaze u grad. S jeseni, kaže Dane, tamo početkom oktobra, siđu da kupe šta im treba za zimu i to je to.

“Početkom oktobra odemo dole sa traktorima, volovima, iskupujemo što nam treba i ne silazimo šest meseci… A sad u proleće izašla je stoka na ispašu, pa ćemo da je spremamo za prodaju jer mi samo od stoke živimo, drugo nemamo… Više volim selo nego grad a ti što pričaju da živim gore zato što neću da imam dodira sa svetom to oni dole pričaju svašta… To je moja dedovina, to je moje sve! Moja planina je meni sve, i moj sud, i moja institucija… Gore imamo sve, imamo ’rane, svega… Jedino za te pelene što kupujemo, i to za dijete što treba jer je pre vremena rođen”, ispričao je Dane a onda saopštio divnu vest – da sa suprugom Sarajkom radi i na drugom detetu!

“Ako Bog da, biće i drugo”, kaže Dane koji se požalio da mu je mečka pre desetak dana udavila jednu steonu junicu i to najbolju.

“Ovce moraju da se čuvaju, njih mora čoban da čuva… a goveda pustimo, imamo električnu ogradu, al mečka ne zna za struju”, kaže Dane dodajući da je njima medved kao domaća životinja a vukovi kao psi lutalice u gradu, toliko ih ima. Naiđu i divlje svinj ali Dane kaže da je mečka plašljiva, malo progovoriš i ona beži.

Što se tiče supruge, sve je po starom.

“Slušam ja nju, sluša ona mene, mi nismo nacionalisti, ni ona i ja, mi smo kao u ono Titovo vreme kad se ženio svako sa svakim”, kaže Dane i opet se osvrće na večiti problem sa putem. Kako kaže, kad mali krene u školu moraće do osnovne da pešači četiri kilometra za niže razrede, a za više i po 10.

“Kad je leto vozićemo ga, a kad su zime i snegovi volovima”, priča gorštak uz osmeh. Na opasku da je snažan i razvijen, Dane kaže da je to od plašćenja sena.

Izvor: kurir.rs