Da li je potreban zeleni karton za Grčku i Severnu Makedoniju? Pre putovanja dobro se informišite i o međunarodnim vozačkim dozvolama

|

Bliže se godišnji odmori, a mnogi Srbi će se tradicionalno uputiti za Grčku. Vozače svake godine kopka isto pitanje – da li je tamo ali i kroz Severnu Makedoniju potreban zeleni karton! Odgovor je “da, naravno”, a osim zelenog kartona trebaće vam i međunarodna dozvola.

I u jednoj i u drugoj državi se priznaje srpska vozačka dozvola, s tim što kod Grka to pravilo ne važi za one koji imaju probnu vozačku dozvolu.

U Grčkoj ne treba posedovati zeleni karton jer za vozila registrovana u Srbiji važe nacionalne polise osiguranja. U Severnoj Makedoniji situacija je drugačija – neophodna je polisa osiguranja od odgovornosti, odnosno zeleni karton!

I kod ulaska u zemlje situacija je različita. U Severnu Makedoniju srpski državljani mogu ući sa pasošem ili sa boimetrijskom ličnom kartom, dok je za Grčku obavezan pasoš.

Sporazumom o uspostavljanju integrisanog sistema elektronske naplate putarine korišćenjem ETC uređaja između Srbije i Severne Makedonije predviđeno je da već od ovog leta vozila prolaze kroz naplatne rampe, bez zaustavljanja, naravno uz korišćenje ETC uređaja.

Najavljeni su pregovori da se isti sistem uvede i sa Grčkom. Između Srbije i Severne Makedonije postoji Sporazum o socijalnom osiguranju, kojim je regulisano pitanje korišćenja zdravstvene zaštite za vreme privremenog boravka putnika, turista u Severnoj Makedoniji, bez naplate usluga. Pod ovim uslugama se podrazumevaju samo hitne zdravstvene intervencije.

Ministarstvo spoljnih poslova poručuje da naši građani pred putovanje u Grčku uplate privatno zdravstveno osiguranje, makar i u najmanjim iznosima.

Izvor: kurir.rs