“Gde je bio sistem kada je otac vodio sina u streljanu da trenira kao komandos?” Rašković Ivić oštro o premijerkinoj izjavi da “sistem nije zakazao”

|

Sanda Rašković Ivić, poslanica Narodne stranke kazala je danas da je sistem zakazao u slučaju K.K. iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ i upitala „gde je bio sistem kada je otac vodio sina u streljanu da trenira kao da je komandos“.

„Da li ste proverili koliko još roditelja vodi decu u streljane i šta ste tim povodom preduzeli“, postavila je pitanje Sanda Rašković Ivić predsednici Vlade Srbije Anu Brnabić na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o bezbednosnoj situaciji u državi.

Sanda Rašković Ivić je istakla da nekoliko faktora utiče na činjenje zločina – genetika, struktura ličnosti koja se razvija pod uticajem porodice i okoline, kao i atmosfera u društvu.

“Mi roditelji smatramo da je sve u redu ako je dete mirno, ide na takmičenja nastavnici i profesori hvale njegovu darovitost, i ako smo mu kupili dobar telefon i patike, ali grešimo”, objasnila je Sanda Rašković Ivić.

Narodna poslanica je dalje istakla da nisu dovoljne samo represivne mere koje je Vlada Srbije uvela posle dve tragedije, već da je neophodna i prevencija, jer se neće mnogo postići samo pojačanjem represije.

„U Srbiji ima 1.800 škola i veliki deo nema psihologa, a i tamo gde ih ima psiholozi su zauzeti testiranjem đaka prvaka“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Poslanica Narodne stranke je dodala da bi svaka škola trebalo da ima psihologa, pedagoga i defektologa, jer mnoga deca imaju probleme sa mucanjem i disleksijom i zato su laka meta vršnjačkog nasilja.

“Taj tim bi koštao koliko i jedan pripadnik specijalnih jedinica, a najavljeno je da će država zaposliti 5.000 specijalaca. Timovi koje čine psiholog, predagog i defektolog trebalo bi da budu specijalne jedinice u odbrani mentalnog zdravlja naše dece”, poručila je Sanda Rašković Ivić.

Poslanica Narodne stranke je navela da je za slučaj u Mladenovcu postojala hronika najavljenog zločina i podsetila da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao da nema traga ishodu prijave koja je podneta protiv Uroša B. još 2020. godine.

Izvor: nova.rs