Gorivo u Kosovskoj Mitrovici sada košta 217 dinara: Da li će ovaj scenario zadesiti i ostatak Srbije

|

Iako je u Srbiji na snazi Uredba o zamrzavanju cena nafte i naftnih derivata, i neće se menjati do 13. marta, na Kosovu i Metohiji je situacija potpuno drugačija. Naime, od 5. marta na benzinskim pumpama na Severnoj Mitrovici, cene su više za oko trideset dinara.

Cena litra dizela kao i benzina je 217 dinara, dok je litar dizela sa aditivima 225 dinara. Na pumpama na Južnoj Mitrovici, cena je neznatno niža, i iznosi 1,7 evra po litru.

Na benzinskim stanicama kažu da će biti smanjen uvoz derivata iz Severne Makedonije i da je to osnovni razlog povećanja cene. Ranije danas, na oštriju kontrolu tržišta nafte na Kosovu, upozorila je ministarka trgovine i industrije Rozeta Hajdari, komentarišući nagli rast cena nafte na Kosovu i žalbe Udruženja za naftu na odluku Vlade kojom se utvrđuje profitna marža do 6 odsto za naftaše.

Na konferenciji za novinare posle sednice Vlade, Hajdari je izjavila da su zamerke naftnih radnika da nema nafte u zalihama, ali to prema njenim rečima nije tako. Ona je dodala da ne smatra fer prodavati naftu po novoj ceni koja je pre izvesnog vremena uvezena po znatno nižoj ceni, preneli su prištinski mediji.

Izvor: nova.rs