Glumio je skoro 40 godina, svi ga pamtimo kao batlera u kultnim serijama: Malo ko zna njegovo ime, a i ove detalje ne znate o njemu

|

Glumca Predraga Prežu Milinkovića možda ne znate po imenu, ali njegovo lice sigurno pamtite. On je najpoznatiji epizodista sa ovih prostora, koji je više od 35 godina u vašim omiljenim filmovima i serijama igrao batlere, obućare, poslastičare, psihologe, mesare i mnoga druga zanimanja.

Predrag Preža Milinković (1933-1998) u istoriji kinematografije zabeležen je kao najpoznatiji jugoslovenski filmski epizodista. Lice ovog veoma tihog gospodina nije moguće zaboraviti, ma koliko ta uloga bila mala.

Predrag je poznat i po nadimku Dezmond, jer je mnogo ličio sa istoimenim batlerom iz klasičnog krimi stripa “Rip Kirbi” Aleksa Rejmonda, a neki su ga zvali i pod nadimkom “El Kabalero”, jer je bio odličan igrač flamenka. Preža je bio veliki filmofil, ali nikada nije studirao glumu, bio je apsolvent na Filozofskom fakultetu.

Kada su ga novinari jednom prilikom upitali da li je ikada u karijeri odbio neku ulogu, on je odgovorio: “Nisam, to nije u mojoj prirodi. Ja volim filmove i glumu i ne verujem da ću ikada odbiti neku ulogu”.

Odigrao je više od 200 nraznovrsnih filmskih uloga i više od 100 uloga u TV serijama, dramama i amaterskim filmovima. Imao je saradnju sa oko stotinu reditelja. Domaći reditelji zatrpavali su ga ulogama batlera i konobara, ali je bio i glavni glumac u dva strana krimi filma. U jednom od njih igrao je glavnog gangstera. Govorio je čak četiri strana jezika, engleski, francuski, španski i italijanski, te je snimao i u u Francuskoj, Španiji, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Austriji…

Stajao je uz glumačke veličine kao što su Alen Delon, Đina Lolobriđida, Orson Vels, Entoni Kvin.

Napustio nas je 1998. u 64. godini. Samo godinu dana ranije objavio je knjigu “Susreti” u kojoj je opisao druženja sa ljudima koji su mu bili zanimljivi u toku rada na filmu. Tu je između ostalog napisao i kako je u Rusiji pio sa Robertom De Nirom, ili kako ga je zbunio čuveni reditelj Mikelanđelo Antonioni.

Izvor: blic.rs