Firma ga zakinula za doprinose, a PIO mu tražio da vrati dug: Penzioner iz Lajkovca 15 godina u agoniji zbog tuđe greške

|

Svako ko ode u penziju prvo sa čim se susretne je tzv. privremeno rešenje o penziji. U suštini, privremeno rešenje o penziji se donosi u kontekstu kada su svi uslovi za penziju ispunjeni, ali se odluka o konačnom iznosu penzije ne može doneti na osnovu podataka u evidenciji PIO. Ali, kako je ispričao penzioner iz Lajkovca, tu može da nastane i veliki problem.

U velikom broju slučajeva, kada penzioneri dočekaju konačno rešenje o penziji, proces koji može trajati i više godina, može biti kao hladan tuš. Ukoliko je iznos penzije u konačnom rešenju manji od onog u privremenom rešenju, penzioner je u obavezi da državi vrati višak novca, iako to nije njegova greška.

Redakciji “Blica” javio se penzioner kome se upravo to dogodilo. On se posle 17 godina rada u Srbiji razboleo, imao operaciju srca i lekarska komisija ga je proglasila invalidom, te je otišao u invalidsku penziju.

“Međutim, tada kreće zavrzlama sa PIO fondom. Ispostavilo se da mi firma nije uplaćivala oko godinu i tri meseca doprinose. Kako ne bih ostao bez prihoda, doneto je privremeno rešenje po kome mi je isplaćivana po zakonu najniža invalidska penzija u iznosu od 13.283 dinara. Pošto imam i 19 godina radnog staža u Hrvatskoj uspeli smo da se izborimo posle nekih godinu dana i za tu penziju”, objašnjava J.K. penzioner iz Lajkovca koji kaže da je ova njegova priča počela još 2015. godine.

“Tek posle pet godina moja firma u Srbiji je uplatila doprinose za onih godinu i tri meseca i tada mi je PIO fond izdao konačno rešnje koje me šokiralo”, priča penzioner iz Lajkovca.

Kako ističe, u rešenju je stajalo da mu se dodeljuje najniža moguća penzija, i da po tome još i duguje državi.

“U rešenju je pisalo, zamislite, da mi se dodeljuje niža penzija od najniže moguće! Tako moja konačna penzija iznosi oko 11.000 dinara! I to nije sve! Pisalo je da sada dugujem državi jer su mi pet godina isplaćivali 2.000 više nego što treba i da moram da vratim oko 115.000 dinara! Oduzimaju mi od penzije koja je 11.000 dinara po 2.000 svakog meseca na ime tog duga. Kada sam pitao PIO fondu o čemu se radi i kako je ovo moguće odgovorili su mi da imam penziju iz Hrvatske koja je nešto veća i da mogu od toga da živim. Ne razumem, stvarno, kakve to veze ima. To su dve odvojene penzije, zar 17 godina beneficiranog radnog staža vredi 100 evra?”, pita se očajni penzioner.

Činjenica je da ovakvi slučajevi nisu retkost, te je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici krajem prošle godine objavio da ukoliko u roku od tri godine od dana pravosnažnosti privremenog rešenja nisu utvrđene nedostajuće činjenice i podaci, akontativni iznos penzije postaje konačan.

Izvor: blic.rs