Džonatan posetio Srbiju i shvatio zbog čega smo mnogo srećniji narod od Amerikanaca: “Sačuvajte to, a jednu naviku iskorenite”

|

Amerikanac Džonatan Ču, nedavno je posetio Srbiju i odlučio da sa svojim pratiocima na Jutjubu podeli utiske o Beogradu, Novom Sadu, Srbima i našoj kulturi i uporedi je sa svojom, američkom. U svom video snimku, opisao je interesantne utiske.

“Srbija je za razliku od Sjedinjenih Država – potpuno drugačija realnost. Nisam doživeo kulturni šok samo zato što sam prethodno istraživao i znao gde idem”, kaže Džonatan na početku.

Većinu vremena u Srbiji proveo je u prestonici, obišao pojedina sela i proveo jedan dan u Novom Sadu, koji mu se najviše dopao zbog evropskog šarma i arhitekture i, kako kaže, izgleda kao da je izašao iz bajke.

“Uprkos tome što je slovenska zemlja, ima veoma toplu kulturu u kojoj neguju gostoprimstvo i druženje. Ozbiljni su, kao neki slovenski narodi na severu, ali imaju živost ljudi sa mediterana. Imam par anegdota vezanih za sprsko gostoprimstvo! Menadžer mog, kako će se ispostaviti, omiljenog restorana u Beogradu me je pitao odakle sam i čim sam odgovorio sedeo je pola sata sa mnom i pričao mi šta bi to sve trebalo da vidim i to ne samo u Srbiji, već i u regionu. Sledeće veče, kada sam ispričao da me interesuje filmska industrija, u drugom restoranu upoznali su me sa cenjenim srpskim režiserom i bio pozvan na snimanje filma”, oduševljeno priča Džonatan.

Inače, Džonatan već tri godine živi u Njujorku, a stranci mu nikada nisu pomogli, a sumnja da se to dešava i u više prijateljski nastrojenim gradovima poput Čikaga.

“Jedno veče sam u blizini centra grada video grupu muškaraca u pedesetim/šezdesetim godinama kako večeraju zajedno, jedu roštilj i piju rakiju. Družili su se i zabavljali kao grupa studenata. Stvarno se ne sećam kad sam poslednji put video tako nešto u Americi, čini se kao da su prijatelji iz detinjstva i oduševljen sam kako su uspeli da održe prijateljstvo čak i kad su stari i sedi. Ovde muškarci kada se ožene izgube kontakt sa prijateljima. Posle mog boravka u Srbiji shvatio sam da bi trebalo više da cenim takve veze”, rekao je Džonatan.

Amerikanac takođe primećuje da se u Srbiji mnogo puši, te savetuje da tu naviku svedemo na minimum. Kada bi to ukinuli, veruje da bi bili među najzdravijim narodom na svetu, s obzirom na obilje zdrave hrane i dobrih fizičkih navika.

Ču ističe da je u Srbiji sve mnogo toplije, stvarnije i humanije.

“To je veliki razlog koji Srbiju čini zdravom i srećnom kulturom i nadam se da će Srbi učiniti sve što mogu da bi sačuvali to”, poručuje Džonatan Ču.

Izvor: noizz.rs