Dževad iz Nove Varoši još uvek obeležava Dan mladosti: Vijori se zastava i kuva vojnički pasulj

|

Da je bivša Jugoslavija potrajala danas bi širom zemlje vladala praznična, ali i neradna atmosfera jer bi se obeležavao čuveni Dan mladosti 25. maj. Rođendan maršala Tita bio je jedan od najvažnijih datuma u bivšoj Jugoslaviji, a oni koje se sećaju tog vremena svakog 25. maja, na poseban način obeleže ovaj praznik.

Već godinama u Novoj Varoši održava se tradicionalno slavlje gde se organizuje proslava pod šatorom, a zastava sa petokrakom podigla se tačno u podne pred brojnim gostima među kojima ima dosta Jugonostalgičara, ali i onih koji ne pamte Tita.

“Danas obeležavamo 25. maj, kao sećanje na bivšu državu i uopšte na to vreme u kom smo živeli jer tada je sve bilo dobro, a najbolje to što smo svi bili isti. Bratstvo i jedinstvo je najviše i obeležilo to vreme. Iz tog vremena sve mi nedostaje, posao, druženje, jednostavno sve. Ovo je odlična prilika da mladi vide i čuju kako smo mi nekada živeli, kako smo se družili, zato smo se i okupili. Danas se ovde kuva vojnički pasulj, kao jedan od simbola tog vremena i očekujemo negde oko 200 gostiju, naravno tu će biti i muzika”, kaže Dževad Džanović.

Ovaj jugonastalgičar još uvek čuva džip star 40 godina koji je kupio kad se vratio iz vojske i tvrdi da boljeg vremena od Titovog nije bilo, niti će biti.

“Nije bilo važno ko je Musliman, ko Hrvat, ko Srbin, svi smo bili jednaki i odlično smo se slagali. To je nešto što se pre svega nosi iz porodice, u mojoj kući nikada se nije govorilo ko je ko, poštovali smo sve. Kao dete zapamtiš lepe stvari i tako ti nešto ostane, otac je radio, majka je bila domaćica, a svake godine smo tada išli na more, samo jedna plata a sve smo imali”, priseća se Dževad i ne dozvoljava da izbledi sećanje na Titovo vreme.

Izvor: kurir.rs