Država daje podsticaje poslodavcima koji zapošljavaju strance: Uredba se odnosi na dobro plaćene kadrove

|

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju strance, tj. “novonastanjena lica”, a radi se o profesijama za koje postoji potreba koja se ne može lako zadovoljiti na domaćem tržištu rada. Sagovornici kažu da je cilj da se privuče visokokvalifikovana radna snaga. Od ove Uredbe najviše koristi imati velike kompanije koje zapošljavaju IT stručnjake, menadžere svih profila i najbolje inženjere, piše Euronews.

U Uredbi stoji da se pravo na podsticaj može ostvariti u slučaju da je poslodavac sa “novonastanjenom osobom” zaključio ugovor o radu na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom i ima ugovorenu mesečnu osnovnu zaradu u skladu sa propisom kojim se uređuje rad od najmanje 300.000 dinara.

Podsticaj će se isplaćivati u visini od 70 odsto obračunatog i uplaćenog poreza na zarade i 100 odsto obračunatih i uplaćenih doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje. U praksi to izgleda ovako: poslodavac uplati državi poreze i doprise, a zatim mu država refundira sredstva. Uredba se odnosi na period od najviše 60 meseci, počev od 1. jula 2022. godine i zaključno sa 31. decembrom 2028. godine, za domaće, ali i strane firme koje posluju u Srbiji.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić smatra da je reč o namenskoj Uredbi.

“Sa jedne strane to mogu da podržim, jer je bolje da rade u našoj zemlji nego da idu u druge evropske zemlje. Uredbom se predviđa da te kompanije budu oslobođene plaćanja PIO poreza i da sve to ide na teret budžeta. Imaju olakšice na porez na dohodak. Na prvu loptu sigurno da je dobro da sve ove radnike i firme zadržimo u Srbiji, ali bi bilo dobro da probamo da sa ovakvim Uredbama i naše ljude zadržimo u Srbiji”, navela je Savić.

Ona je dodala da će ovako građani Srbije plaćati doprinose za penzijsko osiguranje i 70 odsto poreza na plate za ljude koji enormno zarađuju, jer se Uredba odnosi na one koji mesečno primaju minimum 300.000 dinara. Ističe da to ide na teret građana Srbije od kojih 400.000 prima minimalnu zaradu, 500.000 prima neznatno veću zaradu od minimalne.

Izvor: blic.rs