Dečak ubica isključen iz OŠ “Vladisav Ribnikar”: Oglasila se ministarka, evo u koju školu je prebačen

|

Nastavno veće Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” donelo je odluku o isključenju dečaka ubice. Tome je prethodila neophodna i zakonom propisana disciplinska mera ukora. Kako se dečak ubica nalazi u ustanovi zatvorenog tipa, nastavak školovanja može da se odvija kroz školu koja je specijalizovana za nastavu u bolničkim uslovima lečenja.

Dečak ubica koji je 3. maja ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja do trenutka ubistva ostvario je dve trećine časova i po sili zakona on ima uslove za završetak sedmog razreda i ocene. Ova realnost je propisana zakonom jer je osnovno obrazovanje obavezno. Bolna stvarnost je da zbog nezapamćene tragedije devetoro dece neće sesti u školske klupe i ostvariti svoje snove.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović rekla je da će učenik koji je počinio masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, osnovno obrazovanje najverovatnije završiti u školi “Dr Dragan Hercog”.

Svi mediji su objavili da je nastavničko veće OŠ “Vladislav Ribnikar” već donelo odluku o isključenju ovog dečaka iz škole. Ministarka nije odmah mogla to da potvrdi, ali je rekla da pretpostavlja da će nastavničko veće najverovatnije doneti ukor, što podrazumeva dalje školovanje u drugoj školi.

“Kako nije u poziciji da pohađa školu jer se nalazi u zdravstvenoj ustanovi, škola “Dr Dragan Hercog” je zadužena za takvu decu”, rekla je ministarka prosvete prof. dr Đukić Dejanović.

Na njihovom sajtu navodi se da je to škola koja je predviđena za decu koja su na bolničkom lečenju. “U Srbiji se svake godine na hiljade dece školskog uzrasta nalazi na kraćem ili dužem bolničkom lečenju. Kada se normalan tok školovanja prekine usled lečenja važno je da učenici znaju da ga je moguće nastaviti i u bolnici. Ako bolest sprečava dete da dođe u školu, škola će doći njemu. 80 nastavnika širom Beograda svakog dana posećuje bolničke sobe i domove dece na lečenju i tako obrazovanje čini dostupnim svakom detetu”, objavljeno je na sajtu škole.

Izvor: mondo.rs