Danas je Sveti Vasilije Veliki: Postoje mnoga verovanja i običaji koje morate ispoštovati, a evo zašto danas treba da uzmete kašiku meda

|

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Vasilija Velikog, ali i Mali Božić, a danas je i Obrezanje gospodnje.

Slavi se i srpska Nova godina, a mnogi Srbi danas svetog Vasilija slave kao krsnu slavu.

Sveti Vasilije je rođen u vreme cara Konstantina. Još kao nekršten učio je 15 godina u Atini filozofiju, retoriku i astronomiju.

Krstio se na reci Jordan zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio episkop Kesarije Kapadokijske blizu 10 godina.

Bio je veliki pobornik pravoslavlja, moralno čist i izuzetno revnosan, bogoslovski um, ustrojitelj i stub svete crkve.

Kako se u crkvenoj službi Sveti Vasilije Veliki naziva i “pčelom crkve Hristove”, koja nosi med vernicima i žaokom svojom bode jeretike, na današnji dan valja uzeti kašiku meda.

U narodu je ostalo verovanje da se danas ne treba svađati ni sa kim, u suprotnom će vas pratiti maler cele godine. Kako se danas praznuje i Mali Božić, 14. januara ponovo se u nekim mestima unosi badnjak i opet dolazi položajnik.

U mnogim krajevima spaljuju se ostaci badnjaka, ponegde mesi poseban obredni hleb u spomen Svetom Vasiliju Velikom.

Za Božić se mesi česnica, a za Mali Božić se mesi poseban hleb koji se naziva “vasilica”, u koji se stavlja zrnevlje mnogih žitarica, bobice drena – za zdravlje, bundeve, pasulja i metalni novčić kao simbol bogatstva i sreće.

14. januar trebalo bi dočekati budan. U tim bdenjima, u pojedinim krajevima, mnoge devojke gataju da li će se te godine i za koga udati. A veoma je interesantno gatanje devojaka u Bosni. One se pre nego li svane penju na tavan, bace svoju obuću kroz vrata napolje, pa ako obuća, kad padne, bude usmerena od kuće – znak je da će u tom pravcu udati.

Postoje i verovanja da će godina biti rodna ako na današnji dan pada sneg ili bude oblačno.

Izvor: telegraf.rs