Danas ekstremno visoke temperature, upaljen meteo alarm za celu Srbiju – očekuju se pljuskovi sa grmljavinom

|

Danas će u Srbiji biti sunčano i toplo vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). Uveče i tokom noći na severu naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Najniža temperatura od 12 na jugu do 21 u centralnim i severnim predelima, a najviša dnevna temperatura od 33 do 35. Zbog visokih temperatura upaljen je i žuti meteo alarm.

Vetar slab do umeren uglavnom severni. Najniža temperatura od 18 do 21, a najviša dnevna temperatura oko 35.

RHMZ najavio je visoke temperature koje se danas očekuju u Srbiji.

“Danas u svim krajevima Srbije, a u subotu još na jugu i istoku zemlјe veoma toplo sa najvišom dnevnom temperaturom od 32 do 35 °C. U nedelјu temperatura u padu”, navodi se na sajtu RHMZ.

Zbog grmljavine i visoke temperature žuti meteo alarm na snazi je na teritoriji Bačke, Banata i Srema, dok je u ostalim delovima zemlje zbog ekstremno visokih temperatura.

UV indeks ima 11 podeoka. Do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren i žut, od 6 do 7 je visok i narandžast, od 8 do 10 vrlo visok i crven, a od 11 i više ekstremno visok i to je ljubičasta zona.

Sem Palića gde je danas UV indeks 7 (visok), u ostalim delovima Srbije UV indeks zračenja biće vrlo visok (između 8 i 9).

Izvor: telegraf.rs