Dačić se oglasio o Srbima zarobljenim u Grčkoj: Nemaju struje, vode ni hrane, bujica im odnela auto

|

Šef diplomatije Ivica Dačić oglasio se za Kurir u vezi srpskih turista koji su u pojedinim grčkim letovalištima praktično odsečeni od sveta zbog poplava koje su prouzrokovale mnoge probleme. Dačić je izjavio da se država Srbija maksimalno angažuje kako bi pomogla svojim državljanima da se evakuišu i vrate svojim kućama.

“Činimo sve da pomognemo našim državljanima, koliko god je to moguće u ovom teškom tenutku, kada su ne samo srpski, već i brojni drugi turisti i meštani odsečeni od sveta. Nadamo se da ćemo uspeti da ih evakuišemo”, rekao je Ivica Dačić.

Među srspkim turistima koji su zarobljeni u oblasti Pilion je i poridica Ivana Lozića Iz Stare Pazove, s kojom on nema više nikakvu komunikaciju.
Njegovi roditelji, sestra i dve tetke su odsečeni od sveta u grčkom letovalištu Platanjas.

“Poslednji put smo se čuli jutros oko pola devet i nemoguće ih je dobiti jer su crkli svi telefoni. Nemaju struje, nemaju vode, ni hrane. Nemaju ništa, a bujica im je odnela i auto. Smeštaj u kome su je poplavljen. Zapravo prizemlje, u kom je kuhinja i jedna soba, je poplavljeno, pa su se popeli na sprat gde je kupatilo i soba. Da mrdnu ne mogu”, rekao je za Kurir Lozić i dodao:

“Zabrinut sam, odsečeni su, nemaju hrane, vode, ništa. A sad ne mogu ni da ih čujem”, kaže Nikola.

Ljubomir Radivojević, direktor turističke agencije Atlantik, preko koje je otišla Nikolina porodica, koja je među 62 putnika te agencije rekao je za Kurir da su svi živi i zdravi, ali da još nema načina da se evakuišu.

“Upravo sam završio razgovor sa našim konzulom Dejanom Mačkovićem u ambasadi u Atini, koji je na vezi sa civilnom zaštitom Piliona. U ovom trenutku, kako mu je rečeno, oni mogu samo helikopterima da dođu do ljudi, ali samo ako je nekome život ugrožen. na sreću, naši su svi dobro. I zato moraju da budu strpljivi, obećanja su da će putna sekcija pokušati sve što može kako bi što pre koliko-toliko sanirala puteve i osposobila prilaz”, objasnio je za Kurir Radivojević.

Među 62 putnika je svega troje dece, a najmlađe ima četiri godine. U letovalištu Milina smešteno je 28 turista, a tu su i to troje dece. U Horto je otišlo 14 ljudi, Platanjas 13 i Agios Joanis sedam.

Izvor: kurir.rs