Da li će i novi penzioneri dobiti uvećane penzije? Važno saopštenje stiglo iz PIO fonda

|

Svi koji do kraja godine stiču pravo na penziju i podnesu zahtev PIO fondu sa prvim čekom dobiće deo čeka za decembar, a odmah potom isplatiće im se i redovno januarsko povećanje od 14,8 odsto.

Sistem PIO fonda prepoznaje sve nove korisnike i budući penzioneri nemaju razloga za brigu. Na njih se prilikom rešavanja zahteva za penzionisanje primenjuju odredbe Zakona o PIO koje važe u trenutku podnošenja zahteva. To praktično znači, da ako neko podnese molbu u decembru, o njegovom predmetu se postupak vodi u januaru, a prvi ček biće obračunat bez povećanja. Odmah potom službenici PIO fonda izračunaće penziju sa povećanjem od 14,8 odsto i biće im isplaćena redovno u februaru, kad i ostalim korisnicima.

Svi oni koji su u isplatnoj bazi PIO fonda, bez obzira da li primaju deo srpske, a deo inostrane penzije, kao i bez obzira na prebivalište, usklađivanje primanja i ostalih prava realizovaće se u istom procentu i istog datuma.

Zaposleni koji 15. decembra podnesu zahtev za prekid radnog odnosa, biće obračunata penzija za 15 dana u staroj godini, a potom će u februaru dobiti januarsko primanje sa uvećanjem. Oni koji se prijave prvog radnog dana u 2024. godini zbog povećanja opšteg boda, koji se uvećava početkom godine u istom procentu kao i penzija, prvi obračun će već biti sa povećanjem od 14,8 procenata, objasnili su iz fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Izvor: espreso.co.rs