Čuveni Austrijski brend napušta Srbiju: U našoj zemlji poslovali su 10 godina – Sada su sve prodavnice zatvorene

|

Tekstilni lanac “Ordia” Austrija, poznat pod imenu svojih prodavnica “Orsay”, zatražio je pokretanja stečajnog postupka pred Trgovinskim sudom u Beču. Prošlog meseca obavestili su javnost da zatvaraju svoje filijale u Nemačkoj, Mađarskoj i Poljskoj do kraja juna, te je 1.200 ljudi ostalo bez posla.

Juče je bio poslednji dan za ove firme u Srbiji, a u tržnim centrima gde je bio prisutan ovaj brend, prodavnice su zatvorene. “Orsay” je imao ukupno 13 prodavnica u Srbiji i kompanija napušta ovo tržište na kojem je poslovala deset godina.

Za nekoliko dana austrijski brend će zatvoriti sve svoje poslovnice i širom Evrope. A od prvog jula raskida ugovore o zakupu 197 podružnica. Odluka o zatvaranju tolikog broja radnji bila je iznenađenje s obzirom na to da se ranije pominjalo zatvaranje oko 79 objekata. Ipak, na kraju je odlučeno da sve podružnice Orsay-a zatvore svoja vrata krajem juna. Još uvek se ne zna ko će preuzeti prodavnice ovog modnog lanca.

Pre stečaja ova kompanija je u Austriji ima 51 filijalu, a stečaj je prijavila nakon što se nagomilao dug na oko 15 miliona evra. Već u novembru prošle godine je pokrenut stečajni postupak u Nemačkoj u majci-firmi “Orsay GmbH”. Sada je i ćerka firma u Austriji prinuđena da pokrene stečajni postupak, pošto je u proteklom periodu bila suočena sa velikim padom prihoda.

Izvor: mondo.rs