Ana otkriva kakav je život u Grčkoj: Ranije je bio raskoš, a sada vam treba 1.000 evra samo za hranu

|

Ana Nikolić dugi niz godina živi i radi u Grčkoj, pa je na društvenoj mreži podelila svoja iskustva o životu tamo.

“Pre nesto više od 15 godina kada sam počela da živim u Grčkoj bilo je primetno koliko su Grci živeli raskošno i bez ikakve brige o novcu. A onda je polako kriza krenula i dosta promenila njihov svakodnevni život, planove, troškove pa i način života. Poslednjih par godina je krenulo na bolje, ali naravno događanja poslednjih meseci opet značajno utiču na život i finansije”, kaže Ana.

“Kirija, komunalije, struja, gas, nafta, voda, benzin, samoposluga, računi i koliko god to ne želimo, svi računamo mesečne troškove pa tako i Solunjani.Mnogi Solunjani plaćaju kiriju, koja je broj jedan mesečni trošak svakog takvog domaćinstva. Ako je reč o kući koja ima dve spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju i kupatilo i u kojoj žive dve osobe, moraće da plate od 400 € do 700 € u zavisnosti, naravno, od oblasti u kojoj se odluče za boravak.

Ako, žive sami, u najboljem slučaju mogu da nađu garsonjeru minimalne kvadrature oko 300 evra. Zajednički troškovi su takođe trajni trošak. Oni variraju od stambene zgrade do stambene zgrade, ali obično se kreću od 10 do 25 evra mesečno. Naravno, postoje slučajevi kada se iznos može povećati ako zgrada ima čistača ili baštovana.”, piše Srpkinja.

Ona naglašava i to da su računi za struju i ostale režije jako visoki.

“Paru će u Solunu biti potrebno oko 300 evra mesečno za pun frižider, dok će porodica sa 4 člana morati da izdvoji preko 400 evra da podmiri svoje potrebe.”, piše Ana Nikolić.

Na kraju je istakla da je za dvoje ljudi koji žive zajedno u Grčkoj potrebno najmanje 1.000 evra za hranu i režije. Ostale stvari: provod, izlazak, putovanja, sve se dodatno plaća.

Izvor: kurir.rs