Aleksandar naručio obilan ručak za dvoje u Vranju: Kada je došao račun, cifra ga je ostavila bez reči

|

Dva svinjska vrata, dve šljivovice i kajsije, ljuta papričica i dve lepinje u jednom vranjskom restoranu koštali su 1.220 dinara. Obilan ručak za dvoje koštao je kao mala porcija u nekom beogradskom restoranu.

Aleksandar se prijatno iznenadio kad je dobio račun napominjujući da je znao da je u Vranju sve jeftinije ali da nije očekivao ovoliku razliku. Cena lepinje po komadu je 60 dinara, porcija svinjskog vrata košta 280, dok za čašicu šljivovice treba izdvojiti 90 dinara.

Što se tiče Beograda, samo u restoranima brze hrane, 200 grama svinjskog vrata u lepinji, ako se dobro potrudite možete naći za 400 dinara. Prosečna neto zarada (bez poreza i doprinosa) na teritoriji Grada Vranja u avgustu iznosila je 67.108 dinara, dok je u Beogradu bila 108.985.

Ugostiteljske usluge u Srbiji u oktobru su bile skuplje u proseku za 11,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Samo hrana u ugostiteljskim objektima je poskupela 12 odsto u odnosu na lane, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Kolači su poskupeli 12,5 odsto, a topla i hladna predjela 12,1 odsto, a variva 11,3 odsto. U grupi hrana u odnosu na oktobar 2022. godine najviše su poskupela pečenja i jela po narudžbini, 13,5 odsto. Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta. Cene se prate u 96 ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije.

Izvor: nova.rs