Miloš vozi kamion u Kanadi i priznaje: “Može se zaraditi do 8.000 evra mesečno – Ipak, zbog jedne stvari bi se vratio u Srbiju”

|

Godinama unazad priča se o dobroj zaradi vozača kamiona u Americi i Kanadi, a jedan dečko iz Srbije je otkrio kakva je realnost ovog zanimanja. Posao nije toliko loš kao što mnogi smatraju, mada ume da bude naporan, otkrio je u intervjuu za Mondo Miloš Rašić iz Kragujevca.

“Mnogo mi je pomoglo to što imam brata koji me je u sve uputio i što sam brzo dobio radnu vizu na dve godine. U odnosu na isti posao u Srbiji, odmah vidite da tamo više cene vozače i da se dogovori poštuju. Naravno, od vas isto očekuju i nema zabušavanja. U to vreme, početna plata za vozača kamiona bila je nešto manja od 3.000 evra, dok je sada oko 4.000 evra”, započinje Miloš i dodaje:

“Vozači uglavnom rade od 10 do 12 sati, pa odmaraju tri do četiri dana. Zarađujem 5.500 evra mesečno. Iskusniji vozači, koji imaju bar pet godina prethodnog iskustva u poslu, posle par godina mogu da zarade i 8.000 evra. Prednost je i plaćeno penziono i zdravstveno. Najbolja stvar je što ima mnogo opcija, firmi i sve možeš da se dogovoriš sa gazdom”, rekao je Rašić.

“Život u Kanadi uglavnom se svodi na posao i upoznavanje velikog broja ljudi različitih nacionalnosti. Iz bivše Jugoslavije nas naravno ima koliko hoćeš. U kamionu, najbolje je opremiti se muzikom, filmovima i svime što može da vas drži budnim. Ja volim da putujem i upoznajem nove predele, Kanada je zaista prelepa. Nekoliko puta mi se desilo da naletim na krda divljih životinja. Kako bi se bolje snašli u poslu, preporučujem svima da se povežu na grupe i aplikacije koje pomažu vozačima kamiona da se snađu, da dobiju pomoć na putu ili da vide gde su pogodna stajališta”, poručuje Kragujevčanin, pa otkriva i loše strane posla.

“Ima i situacija koje su zaista neprijatne, na primer, kada se satima zaglavite na putu zbog neke vremenske nepogode, kada vam se pokvari ili zaledi kamion, pa čekate pomoć. Čovek mora da ogugla na to i da nauči da se ne potresa i ne nervira oko stvari na koje ne može da utiče”, kaže Miloš.

On je kao negativne strane života u Kanadi naveo to što “žene nisu porodične, ženstvene i tradicionalne”, pa bi se jedino zbog te činjenice opredelio za život u Srbiji.

Izvor: mondo.rs